5 jaar Meten = Weten

Oei dat ging snel was het eerste dat ik dacht toen ik de datum van de eerst post zag.
Ik was al veel langer bezig met energie meten voor zakelijke klanten. Maar meten is weten of Baarn Meet zoals de werk naam was in het begin had een heel ander doel. Ik vond en vind dat je als bedrijf een aantal non profit projecten moet doen die geen geld opleveren maar wel veel energie terug geven. GAANenBeleven en Meten=Weten zijn er twee waar ik heel blij van wordt.

Direct na de installatie van de slimme meter in 2014, begon ik met meten aan de P1 poort en was blij verrast over de nauwkeurigheid van de meet gegevens en de verbeteringen die je leerde van je eigen meting. Met name het nacht verbruik was super leerzaam. Ik weet niet hoeveel kapotte koelkasten en vriezers we hebben afgevoerd met de meet club maar het zijn er 10 tallen geweest.

Buurman Thon was een van de eersten die ook zon metertje wilde testen, hij was gelijk om. En nodigde mij uit om mee te doen aan een energie marktje in de nieuwe bestevear school. Daar kwam ik alle bekende en vaak ook nieuwe “energie nerds” tegen. Al snel hadden we een klein clubje METERS bij elkaar. Via een APP groepje deelde we de energie getallen met elkaar en overlegden we alle energie zaken die ons interessant leek.
Als het mijn interesse had schreef ik er stukje over en zocht het in detail uit. Ondertussen zijn dat meer dan 250 stukjes en tientallen artikelen in DE KRANT. De Baarnsche courant en later ook de Elshof bode ( Herfte / Wijthmen / Zalne ) publiceren vaak leuke, nuttige en leerzame stukjes. Niet zelden krijg ik complimenten en aanvullende vragen.

5 jaar terug was het opsporen van grote energie verkwisters hot, met name de 150 watt lees lamp was een favoriet onderwerp. Later kwamen witgoed knallers aan de beurt, tijdens hitte golven vergeleken we de temperatuur en vertelde hoe we het hoofd cool hielden in huis.

Vandaag de dag gaat het over warmte pompen en slim energie opslaan, ik word regelmatig gevraagd voor “een koffie praatje” als een METER of nog vaker fan van de stukjes advies nodig heeft voor een energie 2.0 gesprekje. Dat zijn mensen die alles al goed op orde hebben met panelen isolatie e-bikes etc etc en dan graag eens willen brain stormen over de volgende stappen.

Klimaat en Milieu activist:
Ach ja dat wordt je al snel in de ogen van de 3% weg kijkers. Afgelopen jaren probeer ik wat andere groepen te helpen. Tijdens de energie / milieu wandeling neem ik bevriende politici en anders geïnteresseerden mee. En laat ze aan de hand van echte voorbeelden onze kijk op een gezonde toekmost zien. Hoewel het tenenkrommend langzaam gaat en het nog vaak knalt door het oeverloos geklets ( in mijn ogen ) zie je weldegelijk grote stappen voorwaarts.
Bermen worden minder vaak gemaaid, er wordt minder of zelfs geen gif meer gebruikt. Langzaam maar zeker is het kappen van bomen een slecht plan.
Wilde plannen sterven een langzame dood doordat de bewoners zelf aan het besparen slaan. loop maar eens door je straat en kijk naar de daken. Je zal zien dat zonnepanelen normaal geworden zijn. En ook de warmte pompen knallen als paddestoelen uit de grond. In de jaar cijfers die ik ieder jaar van Baarn maak is dat voor iedere straat afzonderlijk terug te zien .. WE doen het goed in Baarn.

De glazen bol:
Wat we gaat de komende 5 jaar ons brengen is eigenlijk meer van wat er nu al doen. Mensen helpen met hun energie 2.0 vragen. Dat van LED, Inductie, isolatie, minder verspillen, zonnepanelen etc snappen we echt wel nu moeten we de volgend stap maken. Met een aantal meters hebben we een toekomst voorspelling gemaakt voor de fans kan je die hier lezen. In 2028 gaan we kijken wie er het dichtste bij zat: https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2023/02/19/een-kijkje-in-de-glazen-bol-voor-202328/

In een poll wat de meters de komende tijd willen weten komen de volgende studies naar boven:
Hoe kan ik het beste mijn water verwarmen?
Hoe kan ik energie opslaan?
Kan ik van het Net af?
Wat doen we aan ons drink water verbruik?
Hoe worden we nog groener als gezin?

Wil je onze ideeen en echte voorbeelden weten, blijf dan volgen wat er zijn een paar leuke projecten aan de gang die hier heel veel meer nuttige informatie over geven.Met grote groet Adriaan Voeten
Meten=Weten