De evolutie van zonnepanelen

In 1839 ontdekte de Franse wetenschapper Alexandre-Edmond Becquerel (1820-1891) het fotovoltaïsche effect. Zeg maar de basis van alle zonnepanelen die we nu kennen.
De grote doorbraak van zonnepanelen starte tijdens de ontwikkeling van satellieten in de ruime > 1945.
Daarna ging het snel in 1989 legde de familie Sjoersma uit Castricum 64 panelen op hun dak die waren overigens nog niet gekoppeld aan het net.
Onze eerste panelen stammen uit 2013, het waren 8 panelen van 60*125 en wekte 500watt op. Het rendement zal echt niet meer dan 15% zijn geweest. De omvormer SMA was zo groot als een magnetron en ging binnen 5 jaar stuk, maar werd kostenlos omgeruild voor een maatje schoenen doos van Marstervolt. Zo wel de panelen als de omvormer zijn aan een tweede jeugd begonnen. De omvormer is 600watt en mag met een stekker aangesloten worden in een stopcontact en gaat deze zomer oude panelen hergebruiken op een volkstuin. De handzame panelen worden gebruikt door pioniers die met een klein panelen willen experimenteren om meer nuttige toepassingen te vinden voor oude panelen.

Gevoeliger en meer rendement:
Door het gebruik van andere stoffen bv fosfor ( N-type ) ipv Boor ( S-Type ) is de efficiëntie van panelen enorm toe genomen. Een modern paneel heeft een rendement van 23%. Door de toepassing van verschillende materialen zal het rendement in toekomst wel tot 30% kunnen stijgen, met name het stapelen van conventioneel N-type en Tine-flim wordt das kans vol gezien.
Op dit moment is het record voor licht omzetten in stroom 50%, ga daar nog maar even niet opwachten want dis met oneindig budget en dan ter grote van een postzegel gelukt in een lab.