Duurzame nieuwbouw

Wat zou jij doen als je nu zelf een duurzaam nieuwbouw huis zou maken?

Misschien wel de belangrijkste tip:
Praat met anderen die zelf onlangs een duurzame woning gebouwd hebben en vraag naar hun ervaring en verbeter punten.

Als ik nu opnieuw een gat in de grond zou maken voor het fundament zou daar zeker een grond water spiraal onder moeten komen zeg maar een horizontaal warmte/koude net. Ik vind het een gemiste kans om geen warmte of koude onder je huis te winnen. Iedere drinkwater tyleen slang is goed genoeg en kost je een paar tientjes. Vervolgens kan je voor een habbekrats je huis koelen en in de winter warmte terug oogsten op het moment dat je lucht water buiten unit het te koud krijgt of moet ontdooien.

Ik zou geen dure grondboring willen, omdat zo’n gat ook maar een beperkte capaciteit heeft 40watt per meter en je niet erg veel warmte in kan stoppen om je huis te koelen.

Warmte rondom je thuis winnen en terug je huis in pompen (Lucht Water) is volgens mij nog altijd de efficiëntste en voordeligste oplossing zonder dat je gelijk een enorme machine kamer aan moeilijke apparatuur nodig hebt.

Isolatie en opwekking:
Ik ben een fan van massif passive dus hoe dikker / beter geïsoleerd de muren hoe beter qua geluid en ook qua thermische isolatie. Het liefst prefab gebouwd / geprint in een hal zodat alles makkelijk en goed afgewerkt kan worden en op de bouwplek gekoppeld wordt. Let ook op warmte opslag via je binnen muren als je die te goed isoleert wisselt binnen temperatuur te snel … leer van de speksteen kachel.

Het dak moet een grote oversteek hebben ( + 1 meter ) zodat de muren altijd droog blijven, natte muren kosten veel energie.

Energie oogsten met zonlicht:
Je kan veel energie oogsten met een glazen pui op het zuiden, zorg dan wel voor een goed schaduw als het zomer wordt … tip Bomen zijn echt geweldige natuurlijke koeling en schaduw makers. Immers het koelen van je huis blijkt voor veel moderne huizen de kosten post te zijn niet het verwarmen.

Zonnepanelen, het is echt achterhaald dat je panelen op het zuiden moeten liggen. Oost/West is veel efficiënter voor je ochtend en avond verbruik plus dat de apparatuur veel beter benut wordt.

Zonneboiler zou ik niet doen, warmte laat zich heel slecht bewaren, dan kan je beter je energie opslaan in het net zodat iemand anders er nog wat aan heeft.

Accu’s klinkt leuk maar kan veel beter door de net beheerde op de juiste plaatsen neer gezet worden. tzt is je e-auto een prima noodstroom accu als het echt een keer nodig mocht zijn.

Regen water opslaan in een regen put zodat je een grijs water systeem in je huis kan maken voor het doorspoelen van je toiler , badjes vullen etc zodat je aleen maar drinkwater gebruikt om te drinken.

Gebruik moderne materialen als hennip vezel platen en pas op voor missers als wol isolatie wat vaak een geweldige muizen broedplaats is.

Veel bouw materialen veroorzaken uitwaseming van lijm en week makers die veel slechter voor je zijn dan dat er nu bekent is .

Zorg voor optimale lucht verversing liefst CO2 en vocht gestuurd. En houd daarbij vooral rekening met geluisd isolatie in de lucht buizen.

Tijdelijke ruimten zou ik met IR stralers verwarmen dat geeft instant warmte zonder dat je eerst de muren warm moet stoken.

Extra tips van de meters:

Meter Jeroen:
Bouw een huis als Lianne heeft, we zijn met een deel van de meet groep bij Lianne op de thee geweest en waren diep onder de indruk van hun mooie en slimme huis: Op de thee bij een meter
Lianne zou zelf de volgende punten no extra verbeterd hebben:
– lees een boek over passief huis.
– neem een goede passief huis adviseur in de arm
– het begint bij het ontwerp. Ideaal zou zijn om ook de hoek van het huis tov de zon te optimaliseren.
– als ik nog iets mag kiezen wat ik anders zou doen, dan zou het een combi met de tuin zijn, bijv een boom om schaduw te geven op de muur in de zomer, een groene muur voor de isolatie of zelfs een deel een kas op / tegen het huis.

Meter Jan had de volgende aanvullingen:
– Als eerste een goede architect in de arm nemen
– dakvlak positie bepalen (o.a. bezonning, bouwvlek en bestemmingsplan) (35 graden op het zuiden?)
– Gevel indeling + opbouw incl. consequenties zon inval met koel- en verwarmingsbehoefte
– Stookhok/bijkeuken, keuken en badkamer(s) zo dicht mogelijk bij elkaar
– Voldoende ruimte in stookhok voor buffervat, tapwater en toekomstige energieopslag. (thuisaccu, zoutaccu of H2 opslag)
– Wasmachine en vaatwasser een hotfill aansluiting geven