Hoe lucratief zijn zonnepanelen?

Je oogst gratis schone energie op je eigen dak die je of zelf op maakt of aanbied aan de buurt. Je ontlast daarmee het transport netwerk.
Versus je energie laten maken door een energie boer die voor 80% bomen, gas, olie of bruinkool verbrand. En hopelijk 20% duurzaam opwekt dat vervolgens via het overvolle stroomnet naar jou huis gebracht wordt.

Voor 21 gezinnen van onze meet club heb ik berekend hoeveel geld ze in 2022 kwijt zouden zijn zonder zonnepanelen.

Op dit plaatje kan je zien dat de duurzaamste mensen met een e-auto en volledige eigen opwekking het meeste verliesen als ze geen panelen zouden hebben.

Dus zonnepanelen lonen altijd met of zinder subsidies. Alleen zal de transitie veel langzamer gaan en zullen de netwerk problemen veel groter worden.

Gratis energie:
Maar straks krijg je misschien wel een straf als je in de zomer terug levert:
Dat geld nu wel voor zonneparken maar daar springen gelijk onder nemers in met mega buffer accu’s die overdag de accu’s opladen voor bonus geld en ’s nachts nog eens verdienen aan het terug leveren van de zelfde energie.

Kansen:
Verder zal je zien dat bedrijven die veel stroom nodig hebben in de winter iets anders gaan maken en in de zomer high energie producten gaan maken omdat dan de energie goedkoop is.

Vies wordt duur:
CO2 ( = alle niet duurzame energie ) tax zal er voor zorgen dat de kosten van vieze energie veel groter wordt.

Maar ik betaal duurzame energie via mijn energie boer:
Ja dat voelt goed hè aleen is er bij lange na niet voldoende duurzame energie en is het daarnaast nog maar de vraag op het verbranden van biomassa of plaatsen van windmolens op zee of de 100 toekomstige generaties opzadelen met nog meer kern afval wel zo’n goed idee was.

Wat zou ik doen als de stroomprijs zomers negatief wordt:
Ik zou een scriptje schijven die mijn omvormer uitzet als de stroom prijs negatief wordt zodat we geld verdienen met het gebruiken van netstroom. Dat is een beetje de omgekeerde wereld en zeker niet duurzaam maar dat is we waar het naar toegaat.
Maar hopelijk komt het niet zover want echt schone en duurzame energie is nog steeds erg schaars.