Energie besparen met hulp van Meten=Weten

In 2018 zijn we begonnen met het besparen van energie met een zetje in de rug van Adriaan. We begonnen met het laten plaatsen van 12 zonnepanelen en we vervingen gelijk alle gloeilampen in huis voor LED in de juiste sterkte en kleur.
Adriaan houdt steeds via een Raspberry Pi (slim metertje) op afstand alle energieregistraties bij van de slimme meter en komt zomaar met wat leuke aanbevelingen.

Zo ontdekte Adriaan dat we gas verbruikten tijdens onze vakantie. Hoe is dat toch mogelijk? Wat bleek, de cv stond niet op ECO-stand, zodoende werd er steeds water warm gehouden in een kleine boiler in de ketel. Dan heb je iets eerder warm water, maar kost het ook meer gas. Dit heb ik vervolgens aangepast.
De zonnepanelen produceren goed en we hielden onder de streep zoveel stroom over dat we daarvan een deel in zijn gaan zetten via een elektrisch kacheltje als bijverwarming van de huiskamer. Dat kacheltje laten we ’s morgens alvast de kamer opwarmen voordat de CV dat doet. Zo brengen we het gasverbruik wat terug.
Om het gasverbruik nog verder terug te dringen ben ik aan het isoleren geslagen. In het verleden zijn de spouwmuren al geïsoleerd, maar het dak en de kruipruimte waren nog niet geïsoleerd. Ik ben het zelf gaan doen en heb EPS-platen (piepschuim) online besteld en deze met isolatielijn aangebracht. Bij Boels heb ik een EPS-snijder gehuurd om de platen op maat te snijden. Het isoleren was een monsterklus, maar het gasverbruik is verder teruggebracht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gertjan-platen-snijder-.jpgZelf ben ik niet goed in het bijhouden van die cijfers, dus Adriaan helpt met de cijfers.
Enige tijd geleden vroeg Adriaan zich af waarom we tijdens de hittegolf nog zoveel gas verbruikten. Dat was echt niet door het douchen, maar kwam door het doen van de vaat met de hand. Het warme water komt immers uit de cv-ketel en kost dus gas. Nu hebben we een vaatwasser aangeschaft en meteen het gasstel de deur uitgedaan. De aangeschafte inductieplaat bevalt prima.
Vandaag kwam de jaarnota van Eneco binnen en we krijgen € 358,62 terug. Besparen loont dus heel erg. Ik kan het dus iedereen aanbevelen.

Gertjan Hooijer