Een smal “zonnepark” dwars door de eemvallei om vogels te beschermen!

Een paar jaar geleden stuurde ik een open brief naar verschillende politieke partijen, milieugroepen en gemeenten over de aantrekkelijke optie om de nieuwe Baarnse geluidswal van de A1 te voorzien van zonnepanelen … en toen bleef het stil en verscheen de betonnen bak.

Groetjes uit Baarn (1-2020)

Maar het zaadje was ook bij de natuur/landschapsclub de Stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) geplant, bleef het hangen. Dat bleek op 22 januari 2020 in de ´Houtrust´ te Hooglanderveen toen men voor de Regionale Energie Strategie Regio Amersfoort (RES-regio Amersfoort) bij elkaar kwam. Het plan werd door SBDE uit het laadje getrokken. De stichting kwam met de optie om de Baarnse geluidswal langs de A1 zo´n 3,5 km door te trekken tot de afslag Amersfoort/Bunschoten.  

Een nieuwe kans om met een vogel scherm stroom op te wekken

Men vond het een prima idee waarbij het mes dan aan twee kanten snijdt omdat er op de geluidswal stroom opwekkende zonnepanelen in het kader van (RES-regio Amersfoort) kunnen worden aangebracht. En tevens zullen vele duizenden vogels uit de Eemvallei tegen het autoverkeer worden beschermd omdat de vogels gedwongen worden wat hoogte te maken en zo veilig de Rijksweg A1 kunnen oversteken. Vogelaanvaringen met autoverkeer worden zo voorkomen. Ook bracht SBDE in om zonnepanelen langs de regionale spoorwegen te plaatsen. Beide ideeën werden positief ontvangen en op een grote foto-omgevingskaart ingetekend. Ook zal de geluidswal in Baarn nog moeten worden voorzien van zonnepanelen.

zelfs hier kan straffeloos energie op gewekt worden en is toch een veel mooie locatie dan midden in een weiland?

Wie had gedacht dat een natuurclub een technologisch vooruitstrevend plan zou omarmen?Hulde daarvoor aan de Stichting Behoud de Eemvallei!

Aanvulling op het plan, als de panelen zigzag (oostwest) geplaatst worden ontstaan er openingen waardoor de automobilist toch uitzicht behoud op de mooie natuur. wordt de constructie sterker en heb je meer opbrengst met minder omvormers 😉

Aanvulling voor RES bespreking SBDE:
Er transparante, zogenaamde GLAS-GLAS zonnepanelen die zowel aan de voorzijde licht omzetten in stroom maar ook aan de achterkant, bijkomend voordeel is dat deze panelen doorzichtig zijn waardoor het zicht op het mooie landschap voor de automobilist behouden blijft.
Een mooi voorbeeld van deze techniek is te zien in het NEMO gebouw te Amsterdam

https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/wist-je-dat/kunnen-ramen-zonne-energie-vangen/Conclusie: geef altijd alternatieven als je het ergens niet mee eens bent wie weet land het kwartje pas veel later. Als het een goed plan is gaat het van zelf een keer lukken.