CO2 bevindingen van de meters

Naar aanleiding van CO2 waarden; wat is goed en hoe regel je dat ? zijn er meer meters aan de slag gegaan met een CO2 meter.
Hier vind je de eerste bevindingen:
Meter Leo:

Mijn eertse ervaring met gebruikte lucht. Deze groep bracht mij er toe CO2 meter aan te schaffen Aurair 2 kost zo’n 186 euro ook nog, maar blijkbaar was het me dat waard op dat moment. Goede koop geweest zeg ik nu al. Bewustwording is natuurlijk al in gang gezet, anders schaf je zo’n ding niet aan, maar heeft door ervaring ermee bewustwording enorm vergroot, versneld of hoe je dat ook noemt. Meten is weten, zo blijkt maar weer. Luchtkwaliteit had ik nooit zoveel mee, maar langzaamaan heeft het m’n volle interesse. Schimmel in huis jaar of 15 terug dacht ik onder controle te hebben door stookgedrag iets te veranderen. Verwarming in badkamer altijd open deed wonderen. Jaar of 5 terug achterkamer veranderd in slaapkamer. Daardoor feitelijk de rest van de kamer de helft van z’n luchtopeningen ontdaan, maar dat had ik pas door na ontdekken van schimmel op plek waar het eerst niet zat. Les 2 dus … Goed … Na de bewustwording hoogste tijd voor verandering …


De acties:
Mechanische ventilatie deed het al jaren niet meer, die blijken niet echt duur, en mogelijkheid voor vochtsensor, handig als je douche snel weer droog wilt hebben. Blijk je ze ook nog met CO2 sensor intern te kunnen krijgen. Vervangen was fluitje van een cent. Gaskookplaat eruit inductie erin was een megawinst om minder CO2 in kamer te krijgen. Overige CO2 was gebruikte lucht van ons, de 4 bewoners van dit huis. Hier schrik je overigens ook best van … Gaandeweg kreeg ik indruk dat toevoer frisse lucht niet echt ‘lekker liep’. Goed rondgekeken en toen ineens besef gekregen dat we met het plaatsen van het slaapkamerwandje de rest van de kamer zo’n beetje luchtdicht afgesloten hadden. Goed voor warmteisolatie, maar desastreus voor frisse luchttoevoer. Daarop borstels onder slaapkamerdeur weggehaald, dat gaf gek genoeg al flink wat lucht. Genoeg? Ik denk het niet … Op het plaatje zou je kunnen zien dat de CO2 concentratie best wel oploopt. Staat de slaapkamerbuitendeur open/op een kier dan is ‘sochtends boel weer fris lees 400ppm . Overdag loopt het langzaam op, geen probleem, wat ik echter gek vond was dat ik mechanische ventilatie nooit aan heb horen gaan tbv CO2 verlaging. Mailtje gestuurd naar Itho fabrikant die keurig tabelletje terug stuurde met schakelmomenten. die lagen zeg maar bij 500 en 900 ppm . Meting bij mij gebeurde echter in ventilatiekast zelf. Nou je snapt wel, woonkamerlucht die daar aankwam, was gemengd met lucht wc beneden en boven en met badkamerlucht. Valse lucht in dit geval. Dankzij Aurair 2 merkte ik dat zelf. Itho weer gemaild, ja dan moet je versie met externe CO2 meter hebben …l tsja, kom je nou mee. Apparaat bij ventilatieland besteld, inmiddels al een maand in gebruik en natuurlijk geen verpakking meer. Gedoe gegarandeert …
Nu ik toch aan ‘t woord ben … ja, het (extra) ventileren zal wat extra gas kosten. Dit heb ik er voor over blijkbaar. Best goed geisoleerd huis, cv temp op 45, lukt dankzij de waaiertjes onder de radiator net aan. Keteltje redelijk nieuw, radatorfolie … denk/hoop dat die maatregelen extra verbruik door ventileren compenseren. Gevoelsmatig denk ik dat ik een heel,eind,kom … fijn weekend vanuit een wit Westland!

Meter Jantijmen:
Mete de lucht kwaliteit met het handige Chinese hand metertje:
Hier in de woonkamer was de CO2 s avonds veel te hoog. Er was een onderdruk omdat de afzuigkap altijd iets aan is. deel van de deurtochtstrip losgemaakt was al voldoende om dat goed te krijgen.

Meter Madeleine:
Meet met de Netatmo en zag dat ze het redelijk goed deed, de ramen staan nu permanent op de ventilatie stand waardoor er een hoekje net wat lucht door laat en het huis netjes CO2 vriendelijk blijft voor de bewoners.
Ook is het blauwe handmetertje even mee voor snelle handmetingen in de overige ruimten. Tijdens de autorit viel het gelijk op dat in zon kleine ruimte de CO2 waarden snel door het dak knallen als de ventilator even niet aan staat.

Meter Adriaan:
kerstavond gezellig een spel doen met de familie gaf interessante getallen, de ramen gingen snel op een kier.
Ook is het gebruik van kaarsen een aanslag op het binnen klimaat. We zijn van veel naar 1 gezellig kaars gegaan.
Het verschil tussen 1 persoon met constant mooie waarden (max 800ppm ) en twee personen is trouwens een groot verschil ( max 1500 )

meten leren en aanpassen


En dan de slaap kamer, de slaap kamer deur heeft een ruime ventilatie gleuf maar als het bovenlichtje helemaal dicht staat zijn waarden van 3000ppm geen uitzondering … daar moet dus nog een verstandige oplossing voor verzonnen worden.


Wordt vervolgt: