Samen ben je slimmer de getallen van januari 2020

Meten=Weten samen ben je slimmer meet groep de getallen van Januari 2020

Het begin van het nieuwe meet jaar is het vooral leuk om iedereen weer even te spreken en te kijken wat de plannen zijn.
Als de getallen op een rijtje zetten en omrekenen naar geld ( KWH=0,21, Gas=065) krijg je een mooi vergelijk hoeveel geld er gebruikt wordt voor energie in de maand januari 2020.
M13: is zeer duurzaamheid bewust, hier gaat he niet aleen om bewust energie gebruiken maar ook hoe met welke materialen en kan dat simple her gebrukt worden. Het is leuk te zien dat die levensstijl echt zoden aan de dijk zet.
M1: De een na zuinigste meter is een echt NulOpMeter huis, is super geïsoleerd, verwarmt aleen de warme ruimtes als keuken / kamer en slaapkamer iets minder warm. (het verbruik van de E auto is hier af gehaald )
M15: Heeft een modern goed geïsoleerd huis, zonnepanelen en sinds kort ook een inductie plaat ipv het gas fornuis. Thuis is het rond de 19C iets waar je snel aan gewend bent en je zeker op kan kleden.
M2 is buitengewoon energie bewust bezig en zet de thermostaat graag een beetje lager, en gebruik liever wat minder aardgas terwijl de zelf geoogste zonnestroom direct gebruikt wordt voor warmte. Zelfs een groot deel van de ventilatielucht wordt via de “warmtewinner” in warmte omgezet.
M3,M4 zijn geroutineerde bespaaraders met veel zonnepanelen die bv ramen van warme ruimten extra isoleren met plissés of rolluiken
M5: idem maar dan nog zonder zonnepanelen, de daken van het zeer oude huis zijn er niet geschikt voor en het gezellige terras op de schuur heeft een ander bestemming.
M6: Gaat dit jaar focussen op gas besparen door gebruik eigen opgewekte zonnestroom en isoleren van de zolder. De isolatie plaatjes zijn besteld en ook het vlizotrap luit “het tochtgat” wordt niet vergeten.
M16: Is een door gewinner de bespaarder die dit jaar weer verder gaat met isolerende maatregelen. Er wordt gedacht over meer zonnepanelen en vergangen oud dubbel glas.
M7: Leek heel lang de koploper tot de de pallets van de palletkachel mee namen in de berekening. Toe bleek dit huis, waar de kachel vaak overdag uitstaat, nog wel wat isolerende maatregelen zou kunnen gebruiken. Er wordt heel veel zonnewarmte geoogst aan stroom en een zonneboiler alleen is januari helaas niet de beste maand voor een goed resultaat.
M8: Is een modern pand met grond warmtepomp en zonnepanelen. Het mooie van grondwarmte is dat je zomers de bron moet voeden waardoor je de warmte met behulp van de zonnepanel terug voert en dus een redelijk koel huis hebt.
M9:
Deze zelfstandige is als jaren een serieuze energie bespaarder met een zaak aan huis. De offertes van de zonnepanelen zijn aangevraagd. En de tocht werende gordijnen hangen net.
M10: Is net begonnen met meten, er worden veel lampen vervangen en ook de koelkast heeft de meeting niet overleeft. De offertes van de zonnepanelen zijn binnen dus er gebeurt genoeg op het verbeter vlak.
M11: is een gast met een heel mooi pand die qua gasverbruik nog veel uitdagingen heeft. De ruimtes zijn mooi open maar daardoor is het beneden koud en boven heerlijk warm.
M12: is ook net begonnen en twijfelt erg over zonnepanelen op zijn eigen niet super ideale dak. Het is een zeer groot modern huis dus qua isolatie zit het best goed.
M14: is onze nestor die ik help zijn energie verbruikte begrijpen gewoon omdat dat hij dat leuk vind … zeg maar een OMANIDO actie 😉

De kale gas en elektra getallen die je zelf ook makkelijk kan vergelijken zodat je een idee hebt hoe jij het doet.


Het is natuurlijk altijd leuk om te kijken en te vergelijken hoe jij het doet ten opzichte van onze bespaarders. Kijk eens bij je energie boer hoeveel M3 Gas en KWH jij gebruikt hebt in Januarie vergelijk die met de getallen van de meetgroep.
Maak het sommetje: Jou gas verbruik *0,65 + jou totale KWH * 0,21= en vergelijk dat met de waarden bovenaan de pagina. Zit je onder de 120 Euro dan kunnen we nog wat van jou leren zit je er boven dan kan je veel echt geld besparen.
Meedoen kan laat maar weten: https://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/mee-doen/

Een samenvatting van de ideeen in de babbel groep waren:
Terug kijken op een succesvol jaar 2019: Oa een gemiddelde gas besparing van 43%
https://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/2020/01/13/en-wat-bespaarde-de-actieve-meters-dit-jaar-2019-18/
Isoleren tegen warmte en koude wat doen plissés of rolluiken. Incl de verschillende metingen. https://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/2020/01/18/het-effect-van-gordijnen-plisses-en-roluiken/
Een open discussie over de vraag eigen zonnepanelen en alternatieven: https://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/2020/01/24/eigen-dak-eerst-en-wel-hierom/
En een boel gereken aan open data van Stedin en de mooie trends die je daar aan kan zien.
https://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/2020/01/20/baarn-door-de-jaren-heen/