Jaar plan van “meter” Jan

Adriaan ik heb een plan gemaakt voor 2021,
We gaan de badkamer verbouwen dus pakken we het gelijk maar groots aan.
Kan je even mee kijken? Ja natuurlijk wil ik dat.
Jan stuurt een een goed doordacht plan met wensen eisen en ideeen.

Het is veel breder dan alleen even de badkamer verbouwen, er staan afwegingen in als
– Zonnepanelen versus zonneboiler
– CO2 bestuurde ventilatie
– Warmte pomp boiler

– Douche WTW
– Oude CV (2001) vervangen en computer thermostaat knoppen invoeren
– Pallet kachel
– Hout haart verwarming in de kamer gebruiken door het hele huis


Uiteraard waren de muren al extra geïsoleerd tot zover dat gaat in een oud huis.

Al met al een goed doordacht plan met duidelijke doelen en wensen.

De afweging zonnepanelen / zonneboiler is redelijk simpel zonnewarmte laat zich niet lang bewaren. Een van de meters heeft een vat van 1000 liter maar zodra hij deze inzet om het huis ’s nachts te verwarmen is de energie zo op en zeker als het buiten koud is.
Het tegoed van je zonnepanelen kan je perfect opslaan in het netwerk en zelfs diep in de winter hergebruiken … mogelijk gaat het salderen er ooit van af maar dan zijn we zeker 7 jaar verder en dan zal ook daar weer een slimme truuk op verzonnen worden.

CO2 bestuurde ventilatie heeft meter Leo net aangelegd, het is zaak om de juiste ventilators te bestellen.

Warmte pomp boiler heeft meter Frits echte ervaring mee. Let goed op dat ze soms veel lawaai maken en dat er nu veel warmte pompen gedumpt worden met fout koude middel.

De oude CV vervangen voor een warmte pomp ready en H+ ready CV is sowieso een goed plan. Na 20 jaar trouwe dienst is je CV sowieso toe aan een nieuwe carrière.
Nieuwe CV’s zijn kleiner en efficiënter in stroom en gas verbruik.

Uiteraard zijn bedienbare computer thermostaat knoppen niet alleen leuk ze zijn ook veel efficiënter dan kinderhandjes. Lekker de CV open en het raam open zetten is geen uitzondering in menig huishouden. Meter Frank heeft deze net geïnstalleerd

En dan de palletkachel, ik adviseer onder tussen als 3 meters met palletkachels en de score is:
Een meter heeft het ding na 1 maand weer vervangen voor een CV omdat zijn vriendin het gesleep met zakken brokjes armoedig vond plus dat het ding een boel herrie maakte. ( ik heb zowel bij de installatie van de palletkachel geholpen om zo’n wonder machine te leren kennen en een maand later de CV aangesloten )
Een meter heeft afgelopen winter met een deken om bij de CV pallet kachel gezeten om dat de pallet kachel het niet warm kreeg ondanks een hels kabaal. En gaat weer een moderne CV aansluiten.
En de derde meter gebruikt hem aleen in het weekend omdat moeders het niet fijn vind dat hij wel eens terug ploft en dan het hele huis blauw maakt.
Kortom een leuk speeltje voor jongens maar zeker geen milieu vriendelijke vervanger voor je CV ( zelfs Urgenda geeft toe dat bomen opstoken nog veel slechter is dan fossiele brandstof gebruikten )

Hout haard verwarming gebruiken voor het hele huis, gebeurt eigenlijk op een andere manier dan je zou verwachten. Door de warmte van de huiskamer en WC te gebruiken voor het opwarmen van de warmte winner ( warmte pomp boiler ) gebruik je de warmte voor douche water. Want na de nieuwe badkamer is er alleen nog een fijne douch over … dus zeg maar een douch kamer 😉

En wil je toch nog een keer de sensatie van een lekker warm bad beleven kan je ook lekker met twee dekbedden op bed gaan liggen snoezen of zo als bij mij thuis gebeurt, op het huis van pa/ma/ opa/oma passen … idd we hebben een bad met een douch bak geïntegreerd die we zelf nooit als bad gebruiken.