Meten is Weten geldt ook voor water.

Nederland is goed in water management en dat komt met name door dat we heel precies meten. Denk bijvoorbeeld aan het Amsterdams peil 1683-1684 en Later Normaal-AP 1890. Maar ook klimatologisch zijn we een van de beste meters in de wereld met ons KNMI (1854 ).
De afgelopen jaren zien we mede door de opwarming van onze wereld dat er zomers veel meer water verdampt dan er valt in de zomer. Vroeger werd het grondwater niveau aangevuld met rivier water maar ook die worden droger in de zomer.

Het is dus belangrijk dat we verstandig omspringen met ons water. Wist je dat we zo’n 130 liter water per persoon gebruiken in Nederland, terwijl je echt niet meer dan 3 liter opdrinkt op een warme dag.

Ondertussen worden er al veel goede acties ondernomen om ons water beter vast te houden. Zo wordt het grondwater slim verhoogd zodat er veel water gebufferd zit in de grond en zodra het weer erg veel gaat regenen met een lage verdamping voeren we het water op tijd af met geautomatiseerde gemalen en sluisjes.
Ook de hoeveelheid regenwater die we afvoerde via het riool wordt meetbaar minder door acties als steenbreek en afkoppelen van regenpijpen en plaatsen van regentonen.
Wist je dat je zelf heel makkelijk je eigen grondwater niveau kan meten in je tuin ?
Hier is een DIY grondwater station:
Grondwaterpeil meten DIY