Energie routekaart van Baarn

Okay effectief is het natuurlijk aleen maar een warmte vlekken plan om van het aardgas af te komen maar het begin is er. En ik wordt er zelfs wel een beetje vrolijk van.
Vrijwel overal staat individueel / collectief.

Letop: start is niet het zelfde als klaar ! een duurzaam warmte net bouwen kost minimaal 5 jaar


Dat je individueel iets moet gaan doen is super duidelijk uit te leggen, immers je bent pas ver na 2030 aan de beurt en als je niet faliet wil gaan zou je op zijn minst zonnepanelen moeten nemen en als je die toch hebt is een warmte pomp goed voor je beurs.

Keep it cool:
Maarrrrr, er is nog een extra reden om een eigen warmte pomp te nemen en dat is voor het koelen van je huis. Afgelopen zomer was de koelste zomer voor de rest van je leven was een veel gemaakte opmerking van klimaat realisten. Dus is het verstandig om daar rekening mee te houden als je een warmte pomp/ airco/ ir panelen koopt.
Als het echt zo is dat een warmte net voordeliger energie kan leveren dan energie oplossing die je tegen die tijd al jaren hebt dan kan je altijd nog overwegen om een hybride oplossing met je eigen warmte pomp aan te gaan … dus WP en een Warmwater aansluiting ( want meer is een warmte net niet voor de eindgebruiker )

Letop: start is niet het zelfde als klaar ! een duurzaam warmte net bouwen kost minimaal 5 jaar

Aardgasleidingen vervangen of verwijderen:
Aardgas leidingen hebben niet het eeuwige leven, je moet ze regelmatig verversen. Zolang de buizen nog niet afgeschreven zijn zou ik ze even laten zitten tot ze vervangen moeten worden. Wellicht komt er een alternatief voor het gebruik ? Denk aan H2 terug leveren of CO2 afvang installaties of een andere briljante oplossing waarvoor de de buizen kan gebruiken .
Conclusie:
Los van welke oplossing dan ook is het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp ( lucht / lucht of lucht / water ) heel erg verstandig. En als het warmte net echt een keer uit gerold wordt kan je altijd nog even op een bierviltje uitrekenen of je die backup warmte bron er bij wil … zeg maar EN/EN denken

Een eerste draft van de warmte kaders van Baarn dan je hier lezen.
https://baarn.raadsinformatie.nl/document/11946281/1/

Met grote groet
Adriaan Voeten
Meten=Weten