We moeten aan de accu deel 1

In deze serie wil ik een overzicht geven van de momenteel bekende methoden om energie op te slaan voor de toekomst. Dus niet de toepassingen die we al 100 jaar gebruiken, maar de slimme ideeën die nu getest worden en veelbelovend zijn.

Een van deze methoden is de zoutaccu: Zouten kennen we allemaal, denk bijvoorbeeld aan keukenzout, soda en bakpoeder. Zout trekt water aan waardoor het samenklontert. Zodra er een beetje water bij zout komt, ontstaat er warmte. Dit effect kunnen we gebruiken om energie op te slaan in zout. Je blaast wat vochtige lucht door een pak zout en het pak wordt warmer en het zout wordt nat. Maar als je warme droge lucht door je pak zout blaast, droogt het zout weer op.

Dus drogen = opladen (energie opslaan), en nat maken is ontladen (energie afgeven).

Ver weg show?
Nee, er worden al proeven gedaan in huizen en op een universiteit.