Het budget planfond en het effect in Baarn

Welke straten hebben een probleem in Baarn.
Ik pak de energie getallen van vorig jaar er bij en kijk alleen naar het gas verbruik van 2021. Heb je nog een oud contract of een lagere prijs dan 145cent dan ben je nog even save.

Wat zien we dan ?
Als we door blijven stoken als als vorig jaar en we hebben niets bespaart dan heeft 77% van Baarn een uitdaging aangezien ze boven de 1200M3 gas uit komen.
Maar als je je gedrag een beetje aangepast hebt en de thermostaat een graadje lager hebt gezet zeg maar 19C dan bespaar je als snel 10% in dat geval blijft 33% van alle huishoudens onder het budget plafond.
Bij 20% besparing heb je toch al wat extra isolerende maatregelen genomen dan zou 38% van Baarn onder het plafond blijven.
En stel wel hadden allemaal een hybride warmte pomp gekocht en bespaarde daar 50% mee dat was 61% van de baarnaars onder het plafond gebleven. hopelijk hebben de meeste baarnaars een mix van de bovenstaande stappen genomen ???

Piek verbruikers,
In dit overzicht is ook gelijk duidelijk wie de piek verbruikers zijn die je niet gaat fixen met een rol tocht strip. Als je echt wil dat Baarn duurzaam wordt zou ik eerst beginnen met het dichten van dit soort gaten.
Hoe dan? Door in de buurt te kijken wie wel duurzamer is, neem bv de Naussauslaan met een gemiddeld verbruik van bijna 4000M3 per huis. Wellicht is in die straat ook iemand die veel minder verbruikt en daar graag over wil vertellen. Niet voor de TV maar gewoon aan de buren. Zo kan je aan de hand van dit soort overzichten snel opzoek naar de grote gaten die wel zoden aan de dijk zetten. En je zal zien dat er in iedere probleem wijk wel een koploper is die wil vertellen hoe ze de energiekosten in bedwang houden.
Wat de gemeente zelf kan doen is laten zien dat we zelf actie ondernemen om idiote verspilling uit de ongebreidelde welvaart tijd niet meer willen. Dat kan al zo simpel zijn als het vervangen van de “biggenlampen” in de speeldoos, terug plaatsen van de voorzet ramen op de kamer van de burgemeester, starten met de eerste module van het zonnedak over de brink als statement dat we echt NU aan de slag moeten gaan met de middelen en de kennis die we nu hebben.


Wil je zien of jou straat het goed doet zoek dan even je postcode op in het onderstaande overzicht.Meer verdieping:
https://www.stedin.net/zakelijk/open-data
https://www.enexis.nl/over-ons/open-data
https://www.liander.nl/partners/datadiensten/open-data/data