Het interview met Pascal

Wie is Pascal?

Ik ben een ZZP’er die in zijn vrije tijd vaak de natuur in gaat.
Daarnaast brouw ik sinds twee jaar bier, waarbij ik ook het nodige van Adriaan “Gaanenbeleven” heb opgestoken.

Het is heerlijk om rond te struinen en gelukkig heeft Soest nog veel natuurgebieden – hoewel ook deze onder druk staan van recreatie, woningbouw en verkeer.

Ik woon al zo’n 17 jaar in mijn koopappartement en heb de afgelopen jaren al wat bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd, zoals LED lampen, niet teveel de droger gebruiken, etc. Begin 2019 las ik dat een vriend op advies van Adriaan z’n oude vriezer had vervangen (en de effecten daarvan) en toen ging bij mij ook een lampje branden. Ik trad toe tot het “meten is weten” groepje van Adriaan.
Ik heb geen slimme meter en wil die ook niet (ik zie er geen voordeel in), maar met Excel en een vermogensmeter van mijn vader kwam ik er precies achter wat het verbruik is van mijn apparaten. Vooral de 17-jaar oude vriezer bleek een boosdoener te zijn!

Wat heb je bespaard en hoe?

De resultaten van mijn besparing: In juni 2018 verbruikte ik nog 2160 kWh op jaarbasis (6 kWh per dag), en dat was al wat lager dan in het verleden door wat nieuwe apparaten en lampen.
Op dit moment is mijn gemiddeld jaarverbruik vanaf januari tot nu (september 2019) gedaald naar 1330 kWh (3,6kWh per dag)! Een besparing van meer dan 1/3de, waarbij de vervanging van de vriezer een belangrijke maar niet de enige factor is geweest. Iets waar ik erg blij mee ben en wat me op de nieuwe koelkast (185 euro) niets heeft gekost.
Enkele andere punten waar ik op bespaard heb:

  • opletten met warm watergebruik
  • apparaten zoals de PC uitzetten bij niet gebruik. Stekkerblokken met een verlichte schakelaar erop kan ik daarbij van harte aanbevelen, met 1 druk op de knop is niet alleen de TV, maar ook de Chromecast en andere randapparatuur uit!
  • gebruikmaken van de ECO modus van de al 25 jaar oude vaatwasser. Ik weet eigenlijk niet waarom ik die niet gebruikte… Terwijl het er even schoon uitkomt, bespaar ik hiermee zo’n 70 kWh op jaarbasis.
  • niet voor 2 pistoletjes mijn oven helemaal opwarmen (de supermarkt doet dat graag voor je). Natuurlijk gebruik ik mijn oven wel, maar wel wat minder vaak

Zuinig rijden

Verder heb ik wat experimenten gedaan met zuinig rijden; wat blijkt: als je niet 130 rijdt maar 110 dan kan je ineens 100 kilometer verder rijden met dezelfde 35 liter aan benzine! Dat terwijl je maar iets eerder hoeft te vertrekken. Ook hier was Excel een uitkomst: ik noteerde elke tankbeurt de dagtellerstand achter op de tankbon, en voerde dit samen met de prijs en getankte hoeveelheid in een excelsheetje in. Waar ik in november 2018 nog 1:17,5 haalde met mijn Toyota Aygo was dit over tankbeurten vanaf januari gemiddeld 1:21,5 met als beste “prestatie” 1:22. Een besparing van zo’n 300 euro op jaarbasis, toch leuk.

Excel is je beste vriend!? Het bijhouden van tankbeurten is een simpele manier om het effect van een zuiniger rijstijl te meten.

Verwarming

Ook op verwarmingsgebied heb ik kunnen besparen, hoewel dit wellicht ook te danken was aan de extreem milde winter. Toch is het leuk om 300 euro teveel betaalde voorschotten terug te krijgen omdat je alleen in de kamer waar je aan het werk bent de verwarming hoger hebt gezet in plaats van de hele tijd de huiskamer op temperatuur te houden.

Nabije toekomst

Welke energie besparende maatregelen overweeg je?
Op dit moment weet ik niet precies waar ik verder nog kan bezuinigen. Een grootverbruiker is de 60 liter boiler, maar hier zijn in mijn situatie (voorlopig) geen alternatieven die deze investering en bijkomend gedoe zinvol maken. En eigenlijk is dit apparaat dankzij de isolatie niet zo verkwistend als het lijkt – als je maar een beetje spaarzaam met het warme water omgaat.
Twee onzuinige halogeenlampen staan wel op het lijstje om te vervangen, maar deze gebruik ik maar weinig. Wel heb ik een LED paneel als vervanging van TL-lampen in mijn werkkamer, die als bijkomende voordeel hebben dat ze dimbaar en in lichtkleur instelbaar zijn. Dit paneel moet alleen nog even gemonteerd worden.

Zonnepanelen zou ik graag willen hebben, maar dat is niet mogelijk omdat het dak van de flat niet mijn eigendom is. Sinds 2019 ben ik echter lid van een energiecooperatie (OnzeZon Baarn) waardoor ik vijf zonnepanelen op de Rijkswaterstaat zoutloods “bezit” (Postcoderoosregeling).

Advies:

Welke maatregel ben ik trots op zou ik iedereen aanraden en waarom?

Het vervangen van een 15 jaar oude vriezer door een nieuwe A++ is een investering die meer oplevert dan de gemiddelde 0,02% rente op je spaarrekening, dus als je wat spaargeld hebt, dan verdien je dat heel snel terug. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het regelmatig ontdooien van de vriezer… nu ik dit schrijf bedenk ik het hoog tijd is om dat eens met de nieuwe te doen…

Verder zou ik vooral goed berekenen of het vervangen van een apparaat in een situatie zinnig is (hoe vaak gebruik je het apparaat?). Een vermogensmeter, die je tussen het stopcontact en een apparaat zet, is een vrij goedkope manier om het verbruik van het apparaat precies te weten te komen. Deze apparaten zijn voor minder dan 20 euro te koop. Maar de echte bespaarder leent zo’n ding natuurlijk bij een vriend
Ook iets zuiniger rijden (maximaal 110 bijvoorbeeld) levert vrij eenvoudige besparing op die ik zeker kan aanraden – het is ook best relaxt om iets eerder te vertrekken en net iets langer van je favoriete muziek te kunnen genieten 😉