De inductie plaat

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die van het gas-koken af willen en een in inductie plaat overwegen.

Eerst even over hoe het werkt,
Daar waar gas warmte veel langs pannen stroomt en de keuken lekker warm maakt, maakt inductie alleen de bodem van de pan warm.

Heb je dan allemaal nieuwe pannen nodig ? Vaak wel en dat werd tijd ook !

Het reageert net zo snel als gas, een stand lager gebeurt direct. dus als soep dreigt over te koken is een druk op de min knop voldoende. Sterker als de soep overkookt stopt de inductie plaat vaak van zelf … dat scheelt een boel poets werk.
Wordt de plaat snel warm, ja de bodem van de pan word sneller warm dan gas.
Kan je ook wokken op inductie … weet ik niet ik wok in een normale pan en dat gaat super goed.

Welke aansluiting heb je nodig?
Heb je 3 fase nodig voor inductie ? Nee
Je hebt tegenwoordig echt geen 3fasen meer nodig voor je inductie toestel dat misverstand stamt uit de tijd van het elektrisch fornuis een traag onding.
Heb je een of twee kook groepen nodig ? Soms
Als je lekker door wil koken is het vervelend als de stop er uit knalt als je de water koker aanzet, daarom heb je een rustige groep nodig, een led lampje mag er echt wel op zitten maar de frituur, wasmachine en water koker op de zelfde groep vraagt om een regelmatige gang naar de stoppenkast.

Een modern inductie toestel kan al met een gewone stekker aangesloten worden en regelt zelf het vermogen per plaat, dus als je een pan water op boost had staan en je wil ook een pan op stand 5 dan kijkt de plaat of dat vermogen te realiseren is … zo niet dan zet hij boost wat zachter zodat je tweede pan ook warm wordt.
Als dat echt een enorm probleem is voor de keuken prins dan zijn er platen die je op 2 groepen aansluit ( met een perilex stekker ) , die kunnen dus een veel groter piek vermogen leveren ( 2*3500 watt ).

TiP:
Twijfel je of het wat voor je is koop dan eerst een tafel model ( bv die van het plaatje 250 euro ) en zet die op je oude gasfornuis en wen er een maandje aan als het bevalt verbouw je de keuken en zet je de tafel inductie plaat los op je mooie grote aanrecht blad … zo ging het dus bij ons 😉

voorbeeld 4 pits gewone stekker