Meten aan een VVE

Een van de grootste problemen die een VVE heeft is het eerlijk verdelen van de kosten voor het energie verbruik.
Er zijn tal van regeltjes en uitzonderingen,
De een VVE verdeelt met een simpele verdeel sleutel = alle kosten / appartementen.
Als de oppervlakte van de appartementen verschilt reken je met alle kosten / totale oppervlakte of inhoud * je eigen oppervlakte of inhoud.
Voordeel: het is lekker simpel.
Nadeel als het ene gezin duurzaam is en het andere niet krijg je scheve gezichten of wat dacht je van een leegstaand appartement waar de verwarming uitstaat en toch de volle mep mag betalen.

De meest gebruikte methode is meten elektronische verbruiks meters op de radiator.
Je kan online mee kijken hoeveel eenheden je verbruikt. Het nadeel is dat de metertjes netjes in geregeld moeten worden ten opzichte van de radiator waar ze op zitten, immers een kleine radiator geeft minder warmte af dan een grote dubbele radiator. En als een slimmerik een radiator booster onder een kleine radiator hangt is hij helemaal spekkoper ( ten koste van zijn buren, immers de hele vve betaald altijd de kosten )
Dat dit in de praktijk een enorme boel gedoe geeft konden we onlangs op radar zien. Als de in regelaar niet oplet is er iemand de klos. En dat kan best fors in de papieren lopen.

Er zijn heus wel betere systemen die het verbruik op de ingang en uitgang van je CV aansluiting meet en door geeft maar dat is nog een hele installatie.

Conclusie:
Gezien de toekomst van energie is het misschien beter om tijdens de verduurzaming van de VVE over te stappen op stroom verwarming met airco’s die kunnen koelen en verwarmen en infrarood panelen aan het plafond die je behaaglijk warm houden tijdens koude dagen …