De mini winter van 12-18 december 2022

Van 12 – 18 december 2022 was het eindelijk weer eens echt ouderwets winters weer.
Het kwik zakte tot -7C in Baarn, de perfecte tijd dus om te meten aan je huis.

Een deel van de meters had de gegevens paraat en we vergeleken het totale Energie plaatje.

Goed wat zien we hier?
Helemaal links de gemiddelde dag temperatuur in de woonkamer, hoe lager je de thermostaat heb staan hoe minder warmte er naar buiten lekt.
(Denk maar aan een lekke fietsband hoe harder je hem op pompt hoe harder het gesis word.)
Vervolgens rekenen we alle warmte bronnen om naar kwh en tellen we ze bij elkaar op:
Dus 1M3 gas = 10kwh, 1kg hout = 4,5 kwh en een liter bio ethanol= 6kwh.
We hebben 2 hout stokers, 3 gas loze en conventionele aardgas huizen in dit vergelijk.

Leo had de olie gevulde radiator aanstaan zodoende kon hij zijn overvloed aan uit gestelde zonnestroom compenseren.

Voor Frits was het de eerste strenge winter in zijn goed geïsoleerde nieuwe en wat kleinere huis. Er werd aleen in de woon kamer verwarmt met de vloer verwarming. Er werd in huis geventileerd door de deur naar de gang soms even open te zetten. In de werk kamer ging het ir paneel soms even aan zodat de werkplek lekker warm was.

Marguerite hield de deuren goed dicht, trok een lekkere trui aan en stookte wat hout. Ze liet de CV niet verder dan 17 graden verwarmen.

Madeleine stookte geen hout en had zicht warm gekleed , ze had als extra warmte bron een infrarood lamp ( 250watt ) die als een soort van zonnetje op je schijnt als je we onder gaat zitten … later lezen we daar vast meer over.

Adriaan: Onze warmte pomp was hard aan het werk en de oude gas CV sprong regelmatig aan zodat hij niet stuk zou vriezen maar ook om te helpen als de warmte pomp de ontdooi cyclus moest maken. De buiten unit bevriest langzaam maar zeker en moet dus soms even ontdooien. Als we geen CV meer hadden gehad zouden we de oude radiator kacheltjes weer hebben gebruikt net als Leo.

Wim heeft groot een super geïsoleerd huis met warmte pomp ( water/water ) en ondanks dat de thermostaat op 21 staat is hij toch een van de toppers.

Lianne haar moderne huis isoleert geweldig goed. Ondanks dat duurzaam omgaan met energie er nog niet altijd lukt is ze op een paar kwh na de winnaar … dat wordt nog wat als ze iets beter op gaan letten met hun overige energie voor pc’s laders en servertjes. O en misschien was ze wel de duurzaamste stoker als de sauna niet gebruikt was deze week.

Marijke heeft ook een grond warmte pomp in hun grote open huis (2017).
Na het berekenen van hun stekker auto blijkt ze het veel beter te doen dan ze zelf had verwacht. De stekker auto gebruikt bijna 14kwh per dag .

Joost heeft een stekker bus die met de kou wat meer verbruikt. Hij heeft erg veel stroom opgewekt dus maakt dat eerst op met convector kacheltjes en een beetje aardgas dus.

Jantijmen had pech met zijn bijzonder stille lucht water warmte pomp(en) , een van de warmte pompen hield er mee op, gelukkig had hij nog een tweede. Het omschakelen koste best veel moeite maar gelukkig heeft hij een caravan met een fijne noodkachel die in huis uitkomst bood. De E-Chevrolet gebruikte 40kwh

Hoe deed we het ten opzichte van de rest van Nederland?
Volgens vattenfall, bespaarde Nederland tussen de 20-25% ten opzichte van een soort gelijke koude periode in 2021. Het gemiddelde gas verbruik zou op 85M3 (850kwh) uitkomen voor normale gebruikers.
Ons gemiddelde totale energie verbruik ( incl stroom ) van de meters in het boven staande verhaal zat net iets onder de 400kwh, En bespaarde meer dan 50% te opzicht van de gemiddelde vattenfall gebruikers.

Conclusie:
Besparen, isoleren en samen overleggen zet echt zoden aan de dijk.


Met groet groet
Adriaan Voeten
Meten=Weten