Een energie neutraal Herfte Wijthmen Zalne

We hebben ons ten doel gestel om in 2050 energie neutraal te zijn en dat is een noble streven. Maar hoe groot is de uitdaging hoeveel zonnestroom en wind energie moeten we gaan maken en kan dat wel of hebben er andere bronnen nodig ?

In dit blog vertel ik wat we nu weten en wat de uitdaging is voor HWZ

Heinoseweg, Oude Weg, Oude Twentseweg, Woestijnenweg, Veldhoekweg, Kroesenallee, Erfgenamenweg, Eierweg, Zeisweg, Zalneweg, Herfterlaan, Maatgravenweg, Valkenbergweg, Hooiweg, Veldwijklaan, Greepweg, Ploegweg
( postcode gebied 8026PA-8028PA)

Aantal gasaansluitingen 367Gemiddeld gas verbruik2763totaal gas verbruik1014145M3
Aantal stroomaansluitingen371Gemiddeld stroom verbruik 6928totaal stroom verbruik 2570597kwh
bron enexis 2020 totaal energie gebruik

De gemiddelde waarden voor ons eigen gas en stroom gebruik zijn best hoog en daar is nog heel veel te besparen met isolatie maar ook eigen zonnepanelen. Immers wat je niet gebruikt hoef je niet te besparen.

Goed als we deze getallen omrekenen naar bv KWH om het begrijpelijker te maken is dat voor het GAS gebruik omzetten met bv een warmte pomp met een COP van 3 ( dat betekend dat je 300% van de energie leent uit de buitenlucht of grond met een compressor )
3,4MWH en het stroom gebruik is 2,6MWH= 6MWH


Uitgedrukt in zonnepanelen ( a 300Watt) komen we dan uit op 20.000 zonnepanelen. Ons Herfter zonnepark op het WEZO terrein (7ha) heeft 15000 zonnepanelen.
Uitgedrukt in grote windmolens ( a 15MWh) komen we uit op 1/2 windmolen van 200 meter hoog.

Conclusie:
Kortom voor ons in het buiten gebied is het een behap bare uitdaging zeker als je eerst kijkt naar energie besparen, zonnepalen op eigen daken, schuren en een kleinere windmolen is dit al voor 2030 te realiseren … waar wachten we nog op ?

Een grote windmolen is efficiënter , pure energie windmolens van 205 meter hoog maken 15MW / per jaar

De kink in de RES kabel:
Ondanks alle mooie grote energie plannen voor zonneweiden en windmolens is er een kink in de kabel gekomen. Door alle aanvragen is de netwerk capaciteit vol gelopen en zullen er de komende jaren geen grote nieuwe aansluitingen gemaakt kunnen worden als er geen klein wondertje gebeurt.


Meer verdieping:
Zie ook Een rondje langs de velden over de energie boeren in Herfte
Het programma pointer heeft een duidelijk verhaal over windmolen projecten zowel positief en negatief: https://www.npostart.nl/pointer/31-05-2021/KN_1725049
Programma pointer geeft aan waarom er netwerk congestie is:
https://www.npostart.nl/pointer/15-11-2021/KN_1727120


Zelf aan de slag met je eigen energie verbruik:
Hoor jij ook tot een van de koplopers en wil je graag wat meer snappen van je energie rekening? Sluit je dan aan bij een meet groepje zodat je samen elkaars energie gebruik kan vergelijken en kan overleggen hoe het nog beter kan.
Mee doen met mijn meet club metenisweten kan natuurlijk ook zie: Mee doen?