Wie bouwt er mee aan een klimaat dashboard voor Baarn?

wie helpt er mee de getallen te vinden voor een compleet klimaat dashboard

Welke milieu of klimaat parameters zouden we willen weten om onze gemeente Baarn toekomst bestendig te maken en behouden?
Over energie verbruik hebben we het al erg vaak gehad en dat kennen we nu wel. Het zou pas echt nuttig zijn als de klimaat projecten zichtbaar gemaakt worden die voor de verbetering gaan zorgen.
Geef bv de voortgang van het duurzaam maken van de lampen in de straat lantarens weer er is nu “al” 11% ver-led.
Regen water infiltratie:
Maar er zijn veel meer nuttige parameters denk bv aan operatie steenbreek, de komende jaren gaan alle straten van Baarn open het zou dus van visie getuigen als we daar nu al een plan voor hebben om het dicht getegelde dorp weer wat lucht te geven. Maak afspraken met bv Rijkeboer dat ze 10% van de straat klinkers en stoep tegels afvoeren zodat we veel meer regenwater infiltreren zonder dat voetgangers hun nek breken die vak mensen hebben daar echt wel goede oplossingen voor.
Riool en drinkwater:
Hou dat eens bij in een tabel en meet ondertussen ons riool water samen met ons drink water dan weten we of het helpt en hoeveel we nog moeten open breken in de openbare ruimte van Baarn. We kunnen niet eeuwig naar particulieren blijven wijzen en zelf niets doen.
Hoe meet je de efficiëntie van infiltreren ?

Afval:
Maak een meetpunt van ons vuilnis heus de RNM weet hoeveel vuilnis we afvoeren, hoeveel scheiden we over de jaren heen en gaat dat beter of juist niet ?
Duidelijk en actueel:
Maak daar eens een duidelijk overzicht van. En dan hebben we het niet op een bij elkaar gegoogeld overzicht op papier die niemand leest maar een actueel overzicht op Baarn.nl bv bij de duurzame doeners waar gem Baarn aangeeft wat we gezamenlijk presteren en waar de uitdagingen zitten.
Ons bladerdek:
En wat dacht je van ons Baarns groen ? De getallen voor het bladerdek in Baarn zien er helemaal niet goed uit, ja we plaatsen jonge boompjes terug maar het totale bladerdak neemt hard af en dat terwijl we de verkoeling van de bomen juist hard nodig hebben.
We hebben alle bomen geïnventariseerd en weten hoeveel kap vergunningen er uitgegeven worden en we weten hoeveel bomen de bosbouwers en gemeente hoveniers kappen dus maak dat zichtbaar in af of toename bladerdek.
En zo zullen er nog veel meer parameters zijn die we kunnen meten en daar zoeken we experts voor die zelf ook getallen bij houden die ze graag willen delen in een klimaat dashboard zodat we samen inzichtelijk maken waar we staan.

Wil je mee kijken hoe we er voorstaan in Baarn kijk dan op de werkpagina:
Het klimaat dashboard van een gemeente bouwen

En natuurlijk kan je zelf ook je eigen mini klimaat dashboard bij houden, wij doen dat al jaren en geeft ons een mooie motivatie om te blijven verbeteren.
Zie: Ons Klimaat dashboard