Wat is water zijdig in regelen van een CV

Het nieuwe buzzwoord is waterzijdig inregenen … wat is dat en is het nuttig.

Wat is het ?
Je CV maakt water warm vaak tussen de 30 en 60 graden afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte energie. Je CV meet hoe warm het water is dat hij aan bied en hoe warm het water is dat terug komt … hoe warmer het terug komt hoe lager de aanvoer warmte wordt.
Een klassieke CV installatie heeft twee buizen aan en afvoer die door het hele huis loopt Per ruimte zijn er een aantal CV aangesloten op die aan en afvoer.
In de ruimte waar je thermostaat hangt moet er altijd 1 CV open blijven staan ander krijgt de CV geen signaal dat het huis te warm wordt.
Vroeger hadden er alleen maar open en dicht kranen waardoor de zolder idioot warm werd en we in de kamer zaten te vernikkelen van de kou.
Maar sinds de thermostaat knop is dat verbetert. En zeker als je een computer gestuurde thermostaat knop hebt is dat helemaal goed geregeld.

Maar dan nu het waterzijdig inregelen … behalve de grote van de CV kan je er ook voor kiezen om de maximale doorstroming te limiteren ... dat is in het principe het hele waterzijdig in regelen.
Je meet de invoer en afvoer themp per CV en meet de warmte afgifte van de CV zelf … die stel je af met een extra kraan in de CV waardoor de temperatuur niet door kan slaan en je dus gelijkmatig verwarmde ruimten krijgt.

Voor en na delen:
Voordeel: De ruimten schieten niet heel erg meer door terwijl de rest van het huis koud blijft. Er wordt minder energie verbrast en de muur achter de CV wordt minder heet.
Nadeel:
Veel extra werk.
Meer bewegende delen bij je CV ( extra kraan )
Lastig in te regelen, waarden s winters zijn anders dan in de herfst.
Kostbare oplossing.

Is het nuttig ?
Mijn persoonlijke mening is dat een setje computer thermostaat knoppen met een programma een veel handiger oplossing is die minimaal net zo goed werk.

Ik heb alle CV’s al 5 jaar uitgerust met een EQ-3 computerthermostaat zodat ik alle CV’s een eigen programma kan geven vanaf de luie stoel … en dat werk perfect en we gebruik 750M3 gas per jaar … vraag de beterweter maar eens naar zijn verbruik

TIP: Computerthermostaten hebben een hele mooie functie:
Wekelijks draait hij 100% en dicht zodat de kranen goed blijven werken … helaas is dat ook vaak het moment dat de batterij echt te leeg is om nog iets te doen. Met als gevolg een zeeeeer warme ruimte …