Ben jij winterklaar?

Het is weer koud guur en winters aan het worden.
Tijd dus voor de winter check van je huis … idd die kan je ook klaar maken voor de winter zodat je geen torenhoge rekening krijgt.

CV check, is deze de laatste 2 jaar schoongemaakt … zo niet? Dan zou ik nu even een ‘apktje’ laten doen.  De komende 3 maanden gaat je CV overuren maken. En ja als hij stuk gaat is dat op het moment dat alle monteurs even heel druk zijn.
Als je zeer zuinig wil zijn op je energie zet dan de interne boiler op eco of zelfs uit. Dit is een vat van een paar liter die dag en nacht warm gehouden wordt om de eerste paar seconden opwarmtijd te verkorten. 
Nee zet de maximale temperatuur van je CV niet zomaar op 50 graden of lager … een moderne HR+ CV regelt dit helemaal zelf en kan dat heel veel beter dan jij ooit zou kunnen al ga je er de hele dag naast zitten.

Hier zie de variërende water temperatuur welke door een moderne CV zelf aangepast wordt aan de vraag.

Kontroleer je radiatoren, zit er radiatorfolie achter? Staan de Thermostaatknoppen op  vorst beveiligen voor de niet te verwarmen ruimten? 
En check de waterdruk deze moet vaak tussen de 1 en 2 bar staan dus 1.5 is prima voor de meeste installaties.

Maak een plan hoe je je ruimtes gaat verwarmen. Zomaar de CV in je hele huis aanzetten is erg kostbaar. Tijdelijk ruimten verwarm je tijdelijk en geriefelijk met een veilig elektrisch kacheltje … dus niet de oude blikken ding van tante Truus maar gewoon een degelijke moderne elektrische verwarming zonder herrie ventilator … of eentje die ook uit kan.
De energie prijs van zo’n kacheltje is 25 cent per kWH uur dus op standje 500 watt kost je dat 12,5 cent voor het studeer uurtje van je kind op zijn/haar slaapkamer. Was opvouwen idem … dus niet langer het hele huis verwarmen door de verwarming een graadje warmer te zetten maar gewoon lekker verwarmen waar het nodig is. 

Maak je kledingkast winter klaar … de zomerkleren naar achteren en de lekker warme winter kleding naar voren.
Dat je nu winterkleren aan zou kunnen trekken lijkt ook een eyeopener te zijn als ik het modebeeld soms bekijk … een lekker warme noorsetrui is mooi, behaaglijk en duurzaam. 
Ben jij een koukleum ? trek dan lekker warme sloffen aan en lag een plaid/dekentje klaar in je favoriete stoel. 

Doe de gordijnen op tijd dicht die isoleren enorm goed.
Let op dat de CV niet ingesloten wordt tussen het raam en het gordijn anders creëer je juist een  warmte verlies zone. Degelijke gordijnen nemen ook nog eens het vocht op van de afkoelende lucht zodat je geen of minder condens krijgt op je ramen. 

En als je dan toch slim bezig bent check dan even alle rook en CO melders. CO melders leg je bij je CV, deze zal 000 ppm aan geven zo niet vraag dan hulp. Rook melders kan je prima op een kast leggen bv keuken, woonkamer, slaapkamer en technische ruimte.

En oja leg de schaatsen vast klaar en jij bent klaar voor een strengen winter vol ijspret!

Heb je aanvullende tips laat het weten dan voegen we die toe.