Klimaat neutraal in 2025

Een droom die je zelf kan verwezenlijken,

Ieder jaar maak ik een nieuw energie wensen lijstje, dit jaar schrijf ik eens op wat we nog moeten behalen om in 2025 energie neutraal te worden.

In 2022 gaan we zo als het nu naar uitziet erg veel minder gas gebruiken door de aanschaf van onze hybride warmte pomp, en wordt onze zelf opgewekte stroom met 400% energie winst gebruikt voor het verwarmen van de woning zodat we ook qua geld op 0 euro uit gaan komen. Inderdaad we willen in 2022 iedere maand 0 euro aan energie betalen … of dat gaat lukken kan je zien op Mijn Energie daar laat ik de echte cijfers zien die wij met 2 bedrijven en privé verbruiken.

Maar hoe kan dat dan ?
We verwarmen alleen de ruimten waar we lang verblijven met de CV … inderdaad gewoon een ouderwetse CV die verwarmt wordt door een kleine warmte pomp, als de warmte pomp het even niet aan kan of duurder is dan op gas stoken vraagt hij een beetje hulp aan de oude gas CV.
Stroom maken we al sinds 2014 zelf het overschot leveren we aan de buurt via het stroom net waardoor er minder fossiele brandstoffen gebruikt hoeven te worden door de centrales. ’s nachts gebruiken we een heel klein beetje van het net terug en in de winter natuurlijk veel meer. Hier door wordt er in mijn buurtje netto geen kolen of gas gebruikt voor onze energie immers wat ik over heb wordt door mijn buren gebruikt die op hun beurt geen kolen of gas nodig hebben.
We hebben normale vloer en dak isolatie ( zelf vast geplakt is 2 dagen werk en scheelt een paar duizend euro ).
We hebben rolluiken omdat die zomers het huis lekker koel houden en in de winter lekker warm plus dat niet iedereen naar binnen loopt te kijken wat je aan het doen bent want jonge jonge jonge de meeste mensen hebben geen idee hoe je in de etalage zit zo savonds voor de TV.

De auto is nog even een dingetje, we rijden minder dan 5000 km (bio/ diesel ) per jaar en gebruiken de bus ook als campertje dus daar moet ooit eens een duurzame oplossing voor komen. Maar voor als nog vinden we 1 auto in het milieu beter dan een tweede er bij.
We verwachten dat zelf opladen busjes sneller gaan komen dan je nu denkt waardoor het laadpaal gedoe ook gelijk op gelost wordt. Effectief staat de 5m2 nu zonlicht te weerkaatsen en dat had maar zo 1000kwh / 0,2 = 5000km kunnen zijn in de toekomst ? Desnoods met een beetje hulp van een waterstof oplader er bij ?

Inderdaad wij denken dat het rijden op waterstof DE toekomst wordt, waarbij je waterstof gebruikt om de kleinere accus onderweg op te laden, een goed voor beeld is de HESLA waarbij een lompe ouderwetse accubak van tesla nu al wordt gevoed door een brandstof cel.

Autos die gaan vliegen is de grootste nachtmerrie aan gezien het nu al niet te harden is met de herrie van de vliegtuigen, je moet er niet aan denken wat een enorm lawaai het wordt als het luchtruim vergeven wordt van de drones voor mens en goederen.

Groen groener groenst, heb je een paar bomen in je tuin dan ben je spekkoper immers ze zijn niet alleen mooi geven schaduw maar koelen jou microklimaat ook nog een lekker af in de zomer. Heb je nog geen boom kijk dan even bij je gemeente vaak kan je er een met subsidie planten. Of … vraag een bos eigenaar of je een opschot boompje mag adopteren. Tip zet twee of drie gelijke boompjes dicht tegen elkaar waardoor deze sneller groot wordt.

Water komt gratis uit de lucht vallen dus van dat op voor je regen ton dan help je ook het riool te ontlasten.

Samen ben je slimmer, overleg met anderen die zelf al een tijdje de actie heeft die jij wil gaan doen. En luister wat minder naar de betweters die zelf nooit wat doen.

Ben je tegen windmolens en zonneweiden ? Zorg dan dat jij ze niet nodig hebt. Immers als er geen vraag is gaan ze er niet komen. Kom in actie verminder je energie verbruik, verbras minder, isoleer, overweeg zonnepanelen en een kleine warmte pomp.