Het energie geheim van Leo

lekker toch!
Met de twee keer 190 euro van Rutte maakt dat 770,38 euro aan energie opbrengsten in het energieseizoen 2022/2023.
Betaald is er 12 maal 50 maakt 600 euro.
Nettoresultaat dus een mooie 170,38 euro.

Wellicht niet spraakmakend in de energiegroep ‘meten is weten’, maar best opvallend in Nederland. ‘Wat is je geheim’ is logische vervolgvraag.

Eerste antwoord is ‘er mee bezig zijn’. Bewustwording zeg maar.
In de energiegroep zien we soort van tweedeling waar het betreft zuinig gebruik van energie. Aan de ene kant puur op kuub’s gas en kilowatt’s stroom en aan de andere kant de ‘ons bèn zunig’ waar het euro’s betreft. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat kan ook niet anders.

Verwarm allen je warme leeft ruimte, ik splits de keuken af met een gordijn zodat de warme ruimte maximaal benut wordt en we niet het hele huis warm stoken. Door dit gordijn gingen we van een krappe 19C naar een behagelijke 20C als we dat nodig hebben. De ruime kier zorgt voor voldoende ventilatie zodat ook de CO2 meter tevreden blijft.Mijn geheim is natuurlijk de zonnepaneeltjes op het dak. Dankzij de salderingsregeling van nog 100% én het feit dat je voor opgewekte teruggeleverde stroom niet echt veel terugkrijgt probeer ik al de opgewekte stroom simpelweg op,te maken. Voor de met gas opgewekte warmte in huis moet elke kubieke meter betaald worden.De oliegevulde elektrische radiator weet de boel ook goed warm te krijgen.


Deze gebruikt echter geen gas, maar stroom, wat dankzij de zonnepanelen ruim voorradig is. Enige waar je op moet letten is dat je quitte uitkomt. Was in maart best even spannend, want de zon liet me wat in de steek. Toch weer gelukt, dus geen stroomkosten, versus het af moeten rekenen van 211 m3 gas.
Zo weinig, dat kan toch niet klinkt het in Nederland. Toch nog 211 m3 vraagt men zich af in de energiegroep meten is weten af.
Meer dan de helft van het gasverbruik gaat echter op aan het verwarmen van het bad en douchewater.

Nog plannen Leo? Jazeker! Als ik het goed begrepen heb is het verwarmen met een airco zo’n vier keer efficienter dan het verwarmen met de oliegevulde radiator. Neem daarbij ook nog in gedachte dat een airco in de zomer onafhankelijk van % saldering je zonnenergie rechtstreeks omzet in prettige koelte. Prettig vooruitzicht!