Elga Ace (hybride) warmte pomp stand-alone

Dit jaar staat de Elga Ace er aleen voor de oude CV staat fysiek uit zodat daar geen backup van verwacht hoeft te worden.

Afgelopen week was de eerste echte koude natte en gure dag. Uiteraard gaat dan het winter protocol van start, kort heftig ventileren. Deuren in huis dicht houden. Winter kleding aan en natuurlijk meten.

De verklaring van wat we hier zien:
De paarse balk is het stroom verbruik van de Elga Ace, deze kan fysiek niet meer dan 1200watt leveren naar de buiten unit , de buiten unit haalt ca 280% warmte uit de buiten lucht bij -1C dus hij moet met ca 3000watt je huis warm maken. Dat gaat natuurlijk minder snel dan met de 28000Watt die je CV kan leveren. Dus fluctueer de temperatuur niet te veel.

Thermostaat instellingen:
Onze instelling is nacht 18C , ochtend 18,5 middag 19C en avonds 19,5C

Defrost:
Als je goed naar de paarse balk kijkt zie je dipjes in het gebruik. Dat is de ontdooi stand van de buiten unit. Door dat de buiten unit warmte uit de buitenlucht haalt word hij ver onder nul. De natte lucht vriest dan aan de lamellen vast en moet ontdooit worden. De buiten unit maakt dan de lamellen even warm en wacht tot hij ontdooit is. Dit gaat erg snel en kan soms voor indrukwekkende “rook” pluimen zorgen.

IR paneel als backup:
Mocht de ruimte een keer niet snel genoeg warm worden dan kan je altijd nog een IR verwarming gebruiken die wel de mensen op warmt maar niet de muren. Het is letterlijk alsof je in de zon staat/zit. We gebruik de IR verwarming ( met goede thermostaat ) op werk plekken waar we niet constant zijn.

Conclusie:
Als je bijna geen aardgas ( << 200M3 ) meer gebruikt door betere isolatie , rolluiken, besparen en verstandig stoken. Dan kan je de hybride warmte pomp zelfstandig laten verwarmen. Je moet wel accepteren dat de ruimten mindersnel opwarmen en de ingestelde maximale temperatuur soms niet gehaald wordt.

Meer verdieping:
Hier kan onze de instellingen bekijken:
Warmte pomp instellen ABC
Hier kan je de kosten berekenen:
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/reken-blad-gas-versus-stroom-verwarmen/