Het energie verbruik van Herfte Wijthmen en Zalne 1-1-2022

Als we denken aan het klimaat / milieu plan voor HWZ voor de komende 5 jaar ( 2022-2027 moeten we eerst eens gaan kijken waar we nu staat, hoeveel energie gebruiken we per straat. Voor HWZ heb ik de laatste cijfers uitgerekend en in de onderstaande plaatje beschikbaar gesteld.

Eigenlijk is het klip en klaar, de komende 5 jaar moet er maximaal in gezet worden op energie besparing. Daarvoor werken de huidige hulplijnen niet maar zouden we een veel actiever beleid moeten voeren.

Mijn eigen voorstel zou zijn:
1: We willen een actueel klimaat dashboard voor HWZ zodat dit soort gegeven duidelijk zichtbaar worden voor iedereen.
1.1: De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door het gas en stroom verbruik van de gemeente panden en de openbare ruimte voor HWZ inzichtelijk te maken op dit dashboard.

2: We willen 2 FTE lokale energie adviseurs die betaald worden door de gemeente en de buurtbewoners actief gaan helpen in het opstellen van een persoonlijk bespaar plan met als hoofd doel veel geld te besparen voor de bewoners.

3: We willen een subsidie overzicht voor alle regio’s van Zwolle, het kan niet zo zijn dat HWZ haar eigen kosten draagt en andere delen het geld op maken.

4: We willen mee praten over de groene opties,
prikkeldraad vervangen voor hagen,
dras pals gebieden voor tijdelijke water opvang nabij Wijthmen.
meer vergoeding voor bomen en struiken in de tuin en in de openbare ruimte ter verkoeling van het micro klimaat.

5: HWZ wil onderzoeken of er draagvlak is voor zonneweiden of een eigen windmolen voor en door HWZ. We willen overleg met andere succesvolle business case binnen onze gemeente.

6: voor niets gaat de zon op in fase 2: willen we een reële vergoeding voor de gemaakte uren, zeg maar een gelijke vergoeding als de gemeente abtenaren en contractors krijgen.

Het gemiddelde gas verbruik in Nederland voor oude middelgrote huizen is ongeveer 1000M3.

Het gemiddelde stroom verbruik in Nederland voor oude middelgrote huizen is ongeveer 1500KWH.

De grote terug lever winnaar is de Herfterlaan 8026RD op de voet gevolgd door de Eierweg