De schijf van vijf van de verduurzaming

Recentelijk had ik een leuk uitje met andere energie-experts die van hun hobby een passie hebben gemaakt om mensen te helpen met het verduurzamen. We spraken over verschillende manieren van hulp die echt motiverend zijn en mensen uitnodigen om duurzaamheid leuk te vinden.

Als we kijken naar de 5 grote stappen voor verduurzaming, zien we deze lijst:

  • Energie en geld besparen (moet het hele huis verwarmd worden?)
  • Zelf energie opwekken (bijvoorbeeld met zonnepanelen)
  • Efficiënt verwarmen (met bijvoorbeeld een warmtepomp)
  • Energieverlies tegengaan (door isolatie)
  • Duurzame spullen kopen (bijvoorbeeld nadenken of je die nieuwe iPhone echt nodig hebt)

De volgorde van deze lijst is minder belangrijk dan vaak wordt gezegd; de “no regret”-maatregelen zijn soms een loze kreet in vergelijking met het risico dat mensen gedemotiveerd afhaken.

Als mensen bijvoorbeeld 5000 euro willen besteden aan verduurzaming, is het beter om te beginnen met iets dat leuk is en uitnodigt tot meer. Je kunt hen overtuigen dat dakisolatie goed werkt, maar als je de zolder helemaal niet verwarmd is dat een zinloze en demotiverende actie geweest.

Als ze bijvoorbeeld eerst zonnepanelen of een warmtepomp hadden genomen, zouden ze een motivatie boost hebben gehad en zouden ze de bespaarde centen waarschijnlijk weer in de volgende stap investeren, zoals isolatie om nog meer aardgas te besparen.

Kortom, alle stappen van de “verduurzaming schijf van vijf” zijn waardevoller als ze leiden tot meer motivatie en trotsgevoel bij mensen.