Kleine windmolens op je eigen dak

Vandaag kregen we de vraag of een kleine windmolen op je eigen dak een goed plan is .
Het korte antwoord is nee.

Het wat langere antwoord is:
Je zag ze vroeger vaak op boten en langs de snel weg, de kleine wind generatoren. Nu zie je voornamelijk zonnepanelen op een paal voor de zelfde functie. De reden waarom ze verdwijnen is simple zonnepanelen zijn goedkoper, vergen veel minder onderhoud, maken geen herrie en … ze werken wel.

Maar als het je hobby is zijn ze best leuk om mee te spelen. Voor je nu zon chinese windmolen laat afsturen zoek dan eerst even op youtube naar de ervaringen van echte mensen. Op papier doen ze het allemaal geweldig maar in het echt valt het vaak erg tegen.

Een van de meters heeft een windmolen ( 1,5 meter bladen ) om mee te testen.
Bij een stevige bries maakt hij best veel lawaai en wekt nog geen 500watt op.
Bij rustig weer staat hij stil en zodra het te hard waait gaat hij in de vrijstaand en slaat letterlijk op hol.
Het was de bedoeling dat hij zich zelf uit de wind draaide maar dat gebeurde niet tijdens de eerste testen. Ondertussen wordt er lekker mee geëxperimenteerd om er wat van te leren.

Ook de zo genaamde verticale windmolens ( wokkels op een steel ) lijken leuker dan dat ze zijn. Ze hebben een laag rendement en ondanks dat we goed gezocht hebben kunnen we nergens een life opwek overzicht zien van een van de vele aanbieders. Wel kan je veel you-tube filmpjes vinden die aantonen dat ze kapot gaan door onbalans en regenwater.

Conclusie:
Voor de opwekkingen zou ik het niet doen. Denk aan de buren, ze maken veel lawaai.
Maar het is wel een heel leuk hobby project en als je hem draaiend heb kommen we graag een kijken.