Het klimaatdashboard voor Baarn (1)

Afgelopen donderdag was het zover we hadden een eerste overleg over het klimaat dashboard voor Baarn. Het wel bekende bureau Berenschot was uitgenodigd om te praten over haar CO2 ( lees: alle broeikas gassen ) dashboard voor onder andere de provincie Utrecht. Onze scope was de publiek vriendelijke versie bespreken, wat wilde we graag zien voor normale mensen?

CO2 of broeikas gassen getallen in kiloton zegt niet zo veel, Zo wist bijvoorbeeld niemand aan tafel wat hun eigen CO2 footprint ongeveer was. We hadden een idee hoeveel gas, stroom, kilometers, vuilniscontainers/zakken, hoe vaak we onder de douche stonden, hoeveel bomen we in de tuin / straat hebben etc.

Dit zijn allemaal meetbare waarden die we op kunnen halen uit de datasets van het CBS en hier en daar wat aan moeten vullen met de getallen van onze gemeente afdelingen.
Denk bv aan de getallen van de RNM, we doen het best goed in Baarn lazen we net in de krant maar er zat wat veel voedsel in de PDM zak. Maar voor u nu weer ieder vla pak om gaat wassen met schoon drinkwater zou het goed zijn als we eerst eens wisten wat nu echt de bedoeling is van die zin? Gebruiken we de groene kliko te weinig of is de vliegenplaag bij de PDM verwerker een onderdeel?
Hoe nieuw deze materie voor een ieder is bleek wel uit de CO2 discussie, het bureau verzamelde alle afspraken en targets die tot vermindering van de global CO2 waarden moesten leiden. Maar de huidige echte buiten waarden die als een raket om hoog knal werd niet gemeten. Dat de in de afgelopen 50 jaar 33% meer CO2 hebben veroorzaakt miste op het totale overzicht … zeg maar we hebben een dashboard maar hoeveel brandstof er nog in de tank zit meten we niet … we zien wel waar het schipstrand ?
Terwijl letterlijk iedere schoolklas met een verplichte CO2 meter, de buitenwaarde kan bijhouden ( nu ongeveer 420ppm )

Als het zo pessimistisch is kan je inderdaad ook maar beter naar het orkest van de Titanic blijven luisteren ? Kijk en dat is het dus niet. Er gaat juist nu enorm veel goed, we besparen als een malle en waarderen de natuur soms zelf bijna te veel als we naar de drukte in het bos kijken.

Wat ik wil bereiken met het energie dashboard is aangeven waar het goed gaat, we wekken heel veel energie op de warmte pompen zijn niet aan te slepen, tijdens corona moesten we lachen om alle thuiswerkers die hun huizen aan het verbeteren waren.
We wandelen meer in de bossen, we waarderen bomen en planten meer.
We zitten letterlijk op een kantelpunt waarbij het klimaat dashboard ons gaat helpen te laten zien dat we goed bezig zijn …
Voorbeeld? wist je dat Gem Baarn op haar gemeente panden erg veel stroom opwekt … hoeveel ? Dat mogen ze zelf vertellen op het nieuwe klimaat dashboard 😉

O en mocht je willen weten hoe goed onze meetclub Meten=Weten het zelf doet dan raad ik je aan deze blogs te blijven lezen of gewoon lid te worden onder het mom samen ben je slimmer.

Adriaan Voeten
Meten=Weten
Ons Klimaat dashboard