Het tocht in huis ondanks de strips

Je zit in de woon kamer, alle deuren en ramen zijn dicht, je hebt de tochtstrip vervangen van de zomer. En toch voel je een koude tocht in je nek of bij je voeten zelfs als het buiten niet waait. Wat kan dat toch zijn Adriaan?

Convectie, ook in een lucht dichte ruimte heb je stijgende en dalend lucht. Bij je radiator stijgt de lucht op en lang een koude muur valt de lucht naar beneden en vervolgens gaat de koude lucht weer langs de koude vloer naar je radiatoren.
Bij een normaal geïsoleerd huis zullen de temperatuur verschillen niet heel erg groot zijn en heb je veel minder heftige lucht stromen in je huis. Maar als je nog enkel glas of slecht geïsoleerde buiten muren hebt kan het hard gaan “waaien” als het buiten erg koud wordt.
De zogenaamde doorwaaiflats hebben vaak prima tochtweringen bij de ramen en duren maar toch voel je een nare koude tocht in je huis.
Wat kan je daar NU op dit moment aan doen?
Gordijnen, ouderwetse dikke gordijnen, doe de op tijd dicht voor je ramen maar ook voor je buiten duur en in het trapgat ( beneden) . Heb je geen gordijnen dan werkt een deken ook prima het liefste tot op de vensterbank / vloer.

Zorg er altijd voor dat je radiator vrij blijft en NIET als eerste je koude raam verwarmt, drapeer je gordijnen er maar langs maar zorg er voor dat je niet gelijk alle warmte kwijt raakt bij je raam.
Zorg voor goede ventilatie, ondanks dat er allerlei “wijze mannen” denken dat het een prima idee is je kieren dicht te plakken werkt het niet of slecht ventileren averechts.

Hoe ventileer dan je dan wel slim?
Zet je gevoel uit en pak een CO2 metertje ( ze zijn er al va 20 euro ) of koop een mooie tweedehandse klaslokaal meter op marktplaats. ( zie Meten met het Netatmo weer station) .
1: zorg altijd voor dat er een ventilatie roster open staat.
2: ventileer je leef ruimte kort maar heftig, het is een prima idee om even ( 10 min ) je raam aan de zon kant open te zetten. En als het prut weer blijft kan je ook prima je binnen duren even allemaal open zetten. Je zal zien dat de CO2 waarden als een malle kelderen. 500ppm als start waarde is heel mooi.
3: Je slaap kamer mag je best na het wakker worden een 1/2 uurtje laten luchten, je verdampt soms wel 2 liter water die in je matras verdwijnt dus gooi de dekbedden even in het raam kozijn en zorg dat de boel lekker fris word. HOU de slaapkamerdeuren dicht je wil niet dat het hele huis koud wordt toch ?
4: Zorg ook in je slaap kamer voor goede ventilatie want je CO2 waarden stijgen iedere nacht gestaag en veroorzaken een slechte nachtrust als je de fout in gaat.

Als dit je kamer of slaap kamer CO2 is wordt je moe sloom en krijg je hoofdpijn.

Meer verdieping:
CO2 waarden; wat is goed en hoe regel je dat ?
Het koude weer regime