We moeten aan de thuis accu deel 2

Een van de accu’s die ik echt nuttig vind, is de hybride omvormer. Deze kan zowel het net voeden als je accu opladen als er even geen net is.

Als de accu een noodstroom (EPS/UPS) modus heeft, zal deze de belangrijkste groep in het huis via de accu’s blijven voeden zonder dat je apparatuur uitvalt bij een stroomstoring. Zelfs als er netcongestie is, zal de accu gewoon opgeladen worden tot hij vol is.

Daarnaast kan je via slimme software schakelen tussen de bron van je stroomverbruik. Dus als de stroomprijs negatief is, kan je de accu laden en weer (gedeeltelijk) ontladen zodra de prijs hoog is, mits dat nuttig is en afweegt tegen de slijtage van je accu.

Een nuttige grootte van je accu ligt tussen de 5-10 kWh ( max 3 maal de piek van je omvormer ) . Een inschatting van de prijs van zo’n accu ligt tussen de 3000-5000 euro. Accu’s worden meestal op één fase aangesloten. Accu’s zijn zwaar en moeten op een stevige ondergrond staan. Moderne accu’s zijn niet extra brandgevaarlijk. Ze gaan ongeveer 10.000 laadcycli mee.

We zullen een installateur met echte ervaring vragen om een voorbeeldofferte.

Wordt vervolgd