Aardwarmte is zooo 1970

De mannen met de grote boren staan al in de rij om diepegaten te maken met de belofte dat aardwarmte de toekomst heeft … maar is dat wel zo ?

Het principe van aardwarmte is niets nieuws, mijn buurman ( meneer Aalbers ) , een slimme oude boer begroef in 1970 zijn aardappels al in een kuil ( in kuilen ) zodoende bevroren zijn aardappels niet in de winter. Mist zijn kinderen (9) de kuil ook weer afdekken na het pakken van een nieuwe voorraad. Ook jouw waterleiding ligt onder de vorstgrens en bevriest zelden onder de grond. Grond houd dus prima warmte vast en je kan er dus ook warmte in opslaan. Moet je daar voor hele dure gaten boren van 4km diep? Die ook nog eens door of langs de laatste echt schone natuurlijk drinkwater bronnen van duizenden jaren oud en schoon drink water lopen?

Wat zijn de alternatieven?
Met stip op één is minder energie verbruiken en dat is heel breed denk bv aan minder vaak vlees eten ( ja die vind ik ook niet leuk maar het is echt een mega verspiller ) , of pak eens de fiets of neem geen kinderen ( :Middas Dekkers )

Maar er zijn ook nieuwe technische foefjes denk bv aan het opstaan van warmte in een groot buffervat of bv je kruipruimte. Door de stolling temperatuur van de vloeistof zo te kiezen dat je met buiten warmte de boel kan ontdooien creëer je een enorm groot energie buffer.
Immers de overgangs energie van vloeibaar naar vast is vele malen groter dan de energie die er vrij komt om de zelfde stof 1 graad te laten dalen.

Maar ook warmte uit voorzetpanelen halen wint enorm aan populariteit. Denk aan vloeistof gekoelde zonnepanelen houders ( dus de platen waar de panelen op geschroeft worden zijn de koeling.  Of denk bv aan het warmte/ energie winnen uit voorzet isolatie muurbedekking ( piepschuim met een bescherm laagje.

Onze voorspellingshorizon is maximaal 5 jaar daarna wordt het gokken. 
Maar als we dan toch een gokje willen wagen voorspellen de volgende trends:

HOT:
Zonnepanelen op daken wanden en schuurtje zijn meer regel dan uitzondering 
Brandstof cellen ( bv waterstof H2 ) worden de nieuwe accu.
Zonne energie wordt de hoofd energiebron ( is eigenlijk nooit anders geweest )
Energie winnen uit oppervlaktewater incl riool en regen water wordt mega hot denk bv aan het winnen van energie uit de rivier.
Windenergie is een blijvertje
Ondiepe gaten tot 20 meter zijn een prima oplossing
en worden ook gebruikt om warm regenwater dieper in de grond te infiltreren.
Consuminderen is trendy,  Gebruiken en betalen wat je nodig heb geeft meer gevoel van vrijheid en doorbreekt de ratrace van opdringerige reclame en namaak geluk. ( als er maar een uit mag komen gun ik jullie deze 😉

NOT:
De diepe gaten lobby 200 … 4000 meter gaat het weer niet redden
Lithium accu’s worden schaars
Bomen verbranden als bijstook of palletkachels blijkt minder slim
Meer consumeren is niet langer goed voor de economie

Meer verdieping:
https://solarfreezer.nl/hoe-werkt-het/
https://www.installatie.nl/nieuws/buffervaten-met-bollen/
https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/
https://www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/energie/