Moeder wat is het heet

Qua energie meten is er in de zomer veel te meten en te leren.
Immers isolatie werkt twee kanten op … nu in de zomer wil je graag een ‘COOL’ huis.
Maar hoe krijg je dat voorelkaar?
Isolatie meneertje (m/v) ..
Door ramen en deuren dicht te houden komt er geen warme lucht naar binnen.
Maar warmte komt ook via straling naar binnen dus hou ook de gordijnen dicht.
En als je een heel oud of juist heel modern huis hebt kan je de (rol) luiken dicht doen.
Maar wanneer moet je dan ventileren ? Meten = weten dus zodra het OP DE THERMOMETER buiten kouder is dan binnen kan je de boel tegen elkaar open zetten .
Maar het voelt buiten lekker fris … en toch geeft de thermometer aan dat het warmer is hoe kan dat ?
Eerst even een fundamenteel verschil tussen een huis en een mens. Een mens kan zich zelf afkoelen door te zweten, als zweet verdampt worden we kouder.
Je huis zweet niet dus als je je huis lekker door laat waaien met lucht van bv 36C dan wordt je huis ook echt 36C … als je zelf in de wind staat lijkt dat lekker maar zodra je de ramen en deuren weer dicht doet is het ineens veel warmer geworden … met als gevolg een klamme zweterige nacht zonder veel romantiek.
Wat had je dan wel kunnen doen ? Een ventilator aanzetten? en alles dicht houden … ja dat lijkt goed maar … een ventilator doet eigenlijk niets anders dan lucht verplaatsen en gebruikt daarvoor een motor … deze motor wordt warm en zodoende is het ook weer een klein kacheltje.
Als het echt super heet is in huis en je wil nu verkoeling dan kan het het beste een warme bak thee zetten en je voeten in een emmer water doen. Door de warme thee gaat je interne thermostaat wat zachter draaien en door de emmer met water ben je lekker afgeleid en heb je even geen last van de hitte … pak een boek en geniet van de zomer … want ook deze zomer gaat snel voorbij ..
Oja help oudere mensen ook even door een boodschapje voor hen te doen die hebben het zwaarder dan jij 😉

Hitte is een groot “probleem” voor hyper moderne super geïsoleerde huizen immers een nieuw huis neemt bijna geen warmte op door de goede isolatie materialen. In de nabije toekomst wordt het zelfs verplicht om je nieuwe huis uit te rusten met een koel methode om de warmte te kunnen afvoeren.
Huizen met een grond warmte pomp moeten zelfs warmte afvoeren naar de bron om deze weer op te laden voor de komende winter zodat ze de bron niet uitputten.

Een leuk experiment : Neem twee ijsje de enen rol je in een handdoek of een warme sjaal en doet die achterop je bagagedrager de andere ontdoe je van het papiertje en hou je in je hand ( je mag best even snoepen onder weg ) vervolgens ga je fietsen … Het ijsje in je hand begint ineens erg snel te smelten terwijl jij het lekker koel krijg. Als het ijsje gesmolten is en je fijne plak handen hebt mag je het warm ingepakte ijsje achterop je bagagedrager uitpakken … en verbaas je over het feit dat het warm ingepakte ijsje niet gesmolten is