Bereken je eigen besparing voor zonnepalen en of een warmte pomp 2024

Hier kan je simpel je besparing van je zonnepanelen bereken met de gegevens die we nu hebben en weten. Dus met een tijdelijke terug lever boete en een gegarandeerde redelijk prijs voor terug geleverde stroom zonder salderen na 2027: Bereken je stroom kosten

Voor het bereken van het effect van een warmtepomp voor je eigen portemonnee hebben we dit rekenblad gemaakt: Bereken je besparing met een hybride warmtepomp

We hebben alle speciale constructies en vaste kosten weg gelaten zodat je een zo eerlijke en transparant mogelijke indicatie hebt.

Conclusie:

Uiteraard was salderen zeer lucratief en heeft ruim 70% van alle huishoudens om je heen veel extra geld bespaard. Dat neemt niet weg dat zonnepanelen ook zonder salderingsregeling lucratief zijn en vaak meer dan 50% bespaart.
Waar we bij het salderen energie opslaan in het netwerk en Nederland duurzamer maakten, zullen we in de toekomst veel meer energie direct thuis gebruiken.
Energie kort en kosteneffectief opslaan kan je in een boiler doen. Overdag kan je verwarmen en/of koelen (als je dat nodig vindt) op je eigen energie met een klein beetje backup gas zodra dat goedkoper is (dat berekent je hybride warmtepomp zelf).

100% van het aardgas af is leuk, maar 80% van het aardgas af is voor de meeste normale label C huizen in 2024 al een heel haalbaar doel.

O en als je wil weten hoe goed jij het al doet op jou eigen route naar Parijs kijk dan in deze tabel: Energie verbruiks matrix Parijs 2050

Note:
2027 is vanuit een techniek perspectief nog best ver weg, wellicht neemt energie opslag in bv zouten een vlucht. Of komt er een aparte terug lever markt die groene energie opkoopt om de stijgende CO2 kosten te drukken? We gaan het allemaal zien.
Een ding is zeker NIETS DOEN IS HET DUURSTE !