De derde winter van de warmtepomp

En hoe beviel dat ? Uhm eigenlijk heel normaal net als al die andere jaren met een CV.
Natuurlijk moet je blijven besparen en goed opletten wat je verwarmt, zo verwarmen wij alleen de onder etage woon kamer / keuken.

De slaapkamers en douche zijn vost veilig 12C en het kantoor is 15C met een Infrarood paneel zodat je direct warm kan werken … infrarood is echt heel erg fijn en heel veel voordeliger dan de vorige convector kachel.

En het stroom verbruik is dat niet enorm hoog? Nee wat bijna iedereen mist is dat een warmtepomp maar een zeer bescheiden maximaal vermogen heeft. De onze gebruikt maximaal 1200watt en verwarmt daar ons huis mee. Met die 1200watt genereerd hij 3,5* maal zoveel energie (4500Watt ) door het uit de buitenlucht te halen en naar binnen te pompen.

Zijn jullie nu helemaal van het gas af ? Vorig jaar vrijwel we gebruikte 35M3 gas.
Maar aangezien er nog veel te weinig schone energie opgewekt wordt is het verwarmen beneden de o graden niet duurzaam en ook duur.
In 2023/24 ligt de focus op duurzaam en voordelig verwarmen. Dat betekend dat de warmte pomp wat vaker wat hulp vraagt van de oude CV tijdens vorst perioden. Dat zijn vaak maar een paar minuten per dag, de rest doet de warmte pomp gewoon zelf.

Geluid: Als de warmtepomp alles zelf moet doen maakt hij best veel herrie, wel gewoon binnen de norm maar toch. Zodra je de backup mode aanzet is het heerlijk stil dus ook om die reden is het verstandig om niet met een heel kleine WP stand-alone te draaien.

Gaan jullie dan weer heel veel gas verbruiken ? Nee op dit moment zitten we op 64m3 tegen 33M3 vorig jaar. (zonder wp was dat 750M3 terwijl het landelijk gemiddelde 1500M3 is )

Als alle mag en alles kon wat zou je dan nu nog willen aanpassen?
Ik zou het liefste een duurzame lage temperatuur backup willen hebben voor de paar momenten dat de WP het niet makkelijk aan kan. BV een grondwater temperatuur warmte net tussen de 5-10C kan je het makkelijk af met een warmte pomp.

Ook zou ik een echte schil aan de buiten kant van mijn huis willen bv mooie planken gewoon op de bestaande buitenmuur. Misschien in de form van zonnepanelen met hout look of zo … maar dat is dan echt “als alles kan en mag” wat daar heeft de schoonheid commissie nog zeker 10 jaar voor nodig om overheen te komen …

Kosten:
Een gemiddeld gezin is in 2024 ca 2500 euro kwijt , wij minder dan 0 euro, doordat we zelf al onze energie opwekken die we op jaarbasis gebruiken, In 2010 kochten we onze zonnepanelen en gebruikte we netto geen stroom meer en sinds 2021 draait de warmtepomp en zijn de netto energie kosten 0 euro. En dat voelt prima ook in de portemonnee.