Is mijn omvormer wel veilig ?

Alles wat aan het grote boze internet hangt is niet 100% veilig te krijgen.

Gelukkig word er gewerkt aan betere regelgeving voor de omvormers medio 2024 moeten de omvormers aan een minimum security eis voldoen. Tot die tijd kan je zelf de onderstaande stappen ondernemen als je graag secure wil blijven.

Kunnen we dan iets doen om je omvormer veiliger te krijgen ?
Ja als je graag alarmen en meet gegeven wil ontvangen dan is het slim om je omvormer te koppelen aan een gasten netwerk. Zo doende krijgen boefjes niet gelijk toegang tot je hele netwerk.

Zo als altijd gaat het de cyber boefjes om de makkelijke prooien. Denk aan default paswoorden en oude firmware. Inderdaad ook je omvormer heeft een computertje aan boord en die moet regelmatig ge-udate met name als er security patches zijn.

Een paar jaar terug hielp ik een meter met zijn good-we omvormer, die had default een open wifi als installatie netwerkje , lekker handig voor de monteur … en de rest van de buurt die in de config zijn thuis wifi wachtwoord konden mee lezen.

Tot die tijd is het belangrijk om net als met je PC je wachtwoorden regelmatig te veranderen en te controleren of er security patches zijn voor al je apparatuur.
Of als je het je zelf heel makkelijk wil maken je omvormer niet aan het grote boze internet hangen … maar dan mis je wel een boel leuke meet gegevens 😉

Meer achtergrond informatie:
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i34424/nieuw-onderzoek-omvormers-zonnepanelen-simpel-te-hacken-en-oorzaak-storing