Leuke gesprekjes in de wijk

Als er mensen inde tuin zitten van een mooie duurzaam huis maak ik vaak even een praatje. Deze keer liep is langs de vers gerenoveerde huizen in Eemland noord.
De bewoners zijn trots op hun zonnepanelen maar balen wel dat ze geen warmte pomp hebben gekregen, nu maken ze veel te veel stroom en moeten misschien wel te veel terug leveren. Natuurlijk doe ik ze gelijk de tip aan de hand dat als je het verbruik heel goed bijhoud je met een elektrisch kacheltje in de woonkamer het en lekker warm houd en ook nog eens super goedkoop … het is wel heel belangrijk om niet teveel te gebruiken want dat wordt het weer duurder dan op gas verwarmen.

Je gebruik kan je prima bij houden met de app van de energie maatschappij ( loopt vaak een paar dagen achter ) en als je het echt heel goed wil meten kan een metertje kopen zodat je direct kan zien hoeveel je gebruikt. Of mee doen met deze meetclub dan krijg je een metertje cadeau : Mee doen?

En toen kwam de vraag: hebben jullie ook zon last van beslagen ramen aan de buiten kant ? Nee helaas niet dat betekend dat jullie dubbelglas echt heel erg goed is en dat als je op sommige dagen ’s morgens in je pyjama door het huis loopt de buren je nog niet scherp zien … ik weet niet of er al middeltjes tegen zijn als je dit echt heel storend vind, wellicht helpt een dunne nevel verdunt afwas middel … maar zoals gezegd kan ik dat niet testen ook omdat we rolluiken hebben 😉

Vraag:
Wie heeft er al een goed truc gevonden om het beslaan aan de buiten kant van de super geïsoleerde ramen tegen te gaan ?

Meer verdieping:
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2020/05/11/slim-verwarmen/

Sommetjes:
Als je bv 1000kwh terug levert krijg je bij veel energie maatschappijen tussen de 3 en 7 cent terug. Met een 500 watt kacheltje van je 200 uur je woonkamer bij verwarmen waardoor de thermostaat later aanspringt. Je zo voor ongeveer 100M3 gas besparen.
1M3 gas kost 1,50 – 4 euro dus reken je winst maar na.
Maar als je teveel gaat verbruiken dan kost warmte met een e kacheltje maken weer gelijk veel meer bij een stroom prijs van 0,50 – 0,75 is dat tussen de 5 en 7,50 euro per M3 gas … dus let heel goed op met je e kachels deze winter !!