Voorbeeld project besparen in het echt

September 2019,
Adriaan ik kreeg een brief dat de energiekosten omhoog gaan wat kan ik daar aan doen?
Hoeveel betaal je ? 145 euro per maand voor 1 persoon.
Als je je zelf mag beschrijven ben je een brasser of duurzaam of er tussen in? Ik ben zeer duurzaam, eet geen vlees en heb groot respect voor de natuur dus wil ik graag actie ondernemen.
Top, dan maak ik jou mijn voorbeeld project … okay maar hoe werkt dat dan ?
We hangen een dashboard aan je slimme meter zodat je zelf kan zien wat je gebruikt. En daar ga je zelf even mee spelen. Vervolgens kijken we samen naar je verbruik en ik geef wat tips.
Dus je komt niet met een lijstje van X 1000 Euro met maatregelen die ik niet snap? Nee ik wil dat jij het snapt en daarom actie onderneemt .

Dag 1:
Na installatie van de Meten=Weten meter is er een dashboard via je pc, telefoon of tablet. En we keken samen naar de verschillende lampen. De eene lamp (6 watt) geeft goed licht en gebruikt niets maar de andere lamp die in de winter de hele dag aan staat gebruikt 40 watt.
Waar halen we led lampen, vraagt de klant gelijk 😉
In de keuken hangt een grote boiler. Op de vraag hoe warm vind jij het warme water komt “enorm heet” terug. Ha daar kunnen we wat mee … de boiler gelijk op minimaal gezet dan brand je minder vaak je vingers en gebruikt ij ineens veel minder energie.

Eerste Advies:
Welke ruimten ben je nooit ? Staat daar de verwarming op vorstbescherming? yep
Super goed maar doe je dan wel alle deuren dicht … ander vliegt alle warmte alsnog direct omhoog
naar de koude onverwarmde zolder.

En hoe warm staat de verwarming in de kamer? Nu uit maar zodra ik het kouder krijg gaat hij op 19 graden. En om eerlijk te zijn had ik het vanochtend koud maar in de plaats van de verwarming aan heb ik eerst maar warmere kleding aan getrokken het is immers herfst !!

Dag 3:

Stuur me even je nachtverbruik voor elektra en gas.
Elektra ziet er best goed uit, maar gas is ‘raar’ om het uur wordt er een klein beetje gas gebruikt. Dit is de zogenaamde conford mode, je CV houd een klein beetje water warm zodat je gelijk warm tap water hebt … jammer alleen dan deze installatie alleen voor cv en douch gebruikt word … gelukkig heeft deze CV ook een ECO mode die zet dat soort onzin uit.

Dag4:
Doe de koelkast check.

Is de temperatuur in de koelkast tussen de 4-6 graden?
Slaat de koelkast regelmatig om de 20 minuten kort aan aan?
Check of het rubber goed afsluit door de koelkast 30 seconden open te houden en vervolgens dicht te doen. Als je na 10 seconden de deur open wil doen moet dit moeilijk gaan.
Je krijgt de deur niet met je pink open.
Op de meter is dit goed te zien door snachts je stroomverbruik te bekijken. De hoge pieken zijn van de koelkast compressor (zie ook; http://adriaanvoeten.nl/MetenisWeten/2019/01/17/de-koelkast-slaat-op-hol/

wordt vervolgt

Wil je ook meedoen laat het dan weten