Mag het licht uit

Het is een liedje van de dijk dat in mijn hoofd klinkt aan het begin van de avondklok periode in nederland. Immers waarom zou je de gevel verlichting aanlaten als er toch niemand over straat mag.


Een dag voor de avond klok sprong ik om 22:00 op de fiets voor een voorlopig laatste nachtelijke fietstocht. Aller eerst reed ik door de winkelstraat van Baarn en zag dat er best veel winkels en etalages ’s nachts verlicht zijn. Even later fietste ik lang voormalig paleis soesdijk en schrok van de enorme bak licht die er op geprojecteerd werd …
Ik schreef een stukje voor de Baarnse Courant en vroeg aandacht voor het nodeloos verspillen van geld en energie.

Vorige week was er een leuk item op het journaal, in Parijs ( de lichtstad ) klommen jongeren tegen gebouwen om de verlichting van idioot verlichte winkels uit te zetten ( dat kan daar met een brandweer schakelaar )

Ik vroeg mij gelijk af hoe het nu in Baarn zou zijn. Ik vroeg dispensatie aan om een inventarisatie te doen tijdens de lock down. En maakte opnieuw mijn fiets toch.

Deze keer waren er fors minder lampen aan in de winkel straat ruim 50% van de winkeliers hielden de hand op de knip. Hier en daar kwam ik nog rare verlichting tegen als kunstwerken en totaal verlaten displays.
Het gemeentehuis had nog steeds niet de juiste uitknoppen weten te vinden en de uitgestorven brink pronkte nog steeds met een kerk die niemand gaat zien.

Conclusie,
Langzaam maar zeker worden we duurzamer als kost het soms een beetje extra hulp voor het kwartje valt.

Stukje in de BC: