Meten aan een hybride warmte pomp.

Hier een mooi overzicht van onze eerste winter:

Januari 2022, Geen verwarmingen gas verbruikt. ( 14M3 voor warm water )
Vorig jaar was dat 216M3
De energie meter van de e-twist gaf aan dat er 538KWH gebruikt is.
Op de voltkraft energie meter gaf aan de het 515kwh was, de e-twist is dus iets te negatief.

Mijn tarief is nu 0,44 elektra en Gas 1,80 dus
1,80*200M3=360
0,44*515kwh=226
besparen we 360-226=134 Euro

Netto was het huis verwarmen met de WP 35% goedkoper dan de CV voor de maand Januari 2022.


Update Winter -5C en min COP op 2.0
Door dat de minimale waarde van voor de COP op 2.4 stond ging de warmtepomp gisteren pas heeeeeel laat weer aan de slag … ik heb de waarde aangepast en vervolgens gekeken of hij nu wel door zwoegt. En inderdaad -5C was geen probleem voor de elga om mijn huis warm te houden ( nacht 18.5 en overdag 19 en ’s avonds 19.5C )

links min COP 2.4 rechts 2.0 bij -5C
de thermometer op de buiten unit

Update: Winter -4C
Wat we niet konden testen gebeurde vannacht de temperatuur van de buitenunit zakte naar -4C, De elgra ace vond het wel genoeg en schakelde af en liet het verwarmen aan de oude GAS CV over. Waardoor het toch behaaglijk 19C bleef in huis.
Alleen het aanschakelen duurde mij te lang, de waarden in de algra waren al lang weer -2C en hij deed nog steeds geen poging anders dan wat slagen met de warmte pomp om zelf ook lekker warm te blijven. Na een paar uur wachtte won mijn ongeduld en resete ik de Alga ACA waarna hij weer vlijtig aan de als ging.
Note: in de parameters staat hij wel op kosten effectief in gesteld en niet op CO2 besparing wellicht maakt dat nog wat verschil ?
Ik heb de vraag uitstaan mij Remeha waarom dit zo lang duurde?


Wat er aan vooraf ging:
We hebben jaarlijks 2000kwh over van onze 16 zonnepanelen en verbruiken dat voornamelijk om in de winter de woonkamer en de tijdelijke ruimten te verwarmen zodat we minder gas nodig hebben.
Zo besparen we al jaren ruim 200 van de 800m3 gas per jaar … maar dat kan beter.
Ons doel is 200M3 gas voor 2022.

De hybride warmte pomp is redelijk uit de kinderziekten lezen we en als hij het huis even niet warm gestookt krijgt kan hij de oude CV aanzetten … een redelijke betrouwbare oplossing verwachten we.

Wat gaan we de komende winter monitoren:
1: GAS verbruik en vergelijken die met het verbruik van vorig jaar
2: Stroom verbruik
3: Geluid
4: Onderweg geleerd
5: Wat kost dat?
De kosten:
Voor ons koste de warmtepomp incl installatie uiteindelijk 2599 euro.
Er kwam nog wel een etwist thermostaat (175) bij omdat die net iets meer kan meten dan de nefit easy. Maar dat was niet noodzakelijk.
(Incl Nefit cash back 400 euro om te zorgen dat mensen niet gaan wachten op de nieuwe subsidie regeling 2022 en de bekende 1600 euro subsidie die je buren betaald hebt middels de duurzame energieopslag 😉

De bevindingen vullen we hier aan nieuwste bovenaan:
De opstelling van de warmtepomp:

De warmte pomp hangt naast de oude CV, de oude CV regelt nu alleen het warme water nog en zou bij kunnen springen als de warmte pomp de vraag niet aan kan.
De buiten unit hangt in het fietsen schuurtje zodat het geluid minimaal is.
De unit blaast de koude lucht met veel kracht naar buiten en zuigt door kieren en gaten verse warme lucht aan.

Waar we niet bij stil gestaan hebben is dat het al snel regent onder de buiten unit waar door er best veel condens op de grond valt. We gaan dit opvangen met een condens bak en terug voeren naar de regenton.

De oplossing voor de condens afvoer ziet er zo uit:

na afsluiten van de leg sleuven met de mee geleverde rubbers blijft er een centraal lek gat over. Het zou slim zijn van Remeha om hier een rubber met slang aansluiting bij te leveren en aan te geven dat condens super schoon ( bijna ) drink water is en dus nier verspild hoeft te worden. Puls dat verdampen water ook nog eens veel energie kost.

Paramater aan passingen:
Comfort > ECO mode:
Om het een of andere reden heeft de elga ace in het menu water instellingen de optie comfort mode, dat is voor snel warmt water bedoelt en houd de warmte wisselaar constant warm zonder dat het nut heeft voor je CV gebruik. Deze mode kost veel extra stroom en zorgt er voor dat je binnen temperatuur in een goed geïsoleerde woning constant te hoog is.

Meer verdieping:
Remeha heeft zeer duidelijke online uitleg op youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=Q09jHqLCI7Y

De getallen voor de eerste 3 weken:

Om te vergelijken rekenen we 1kwh=25cent en 1M3 gas = 0,75cent

De eerste volle maand vergeleken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar