actie actie actie

Goed ik het helemaal niets met politiek gebabbel maar wil wel helpen.

Mijn groene programma voor Baarn zou zijn:
Eigen daken eerst,

Als we op de eerste pagina van de Baarns klimaat krant kijken zien we dat de baarse burgers de koplopers zijn en met koppen schouders boven alle andere projecten uit steken. Tijd om die kampioenen aan te moedigen met meer support.
Hoe dan:
Ieder nieuwe zonnedak krijgt van onze gemeente 2 panelen retour na oplevering.
Maar dat kost heel veel geld … komen we zo op terug.
Kansen minimaal 46GWh zie ook ( Let the games begin Mariska & Janelies versus Hugo )

Het bedrijfsleven lost haar eigen problemen op:
Vandaag de dag zijn het een paar stoere boeren en koploper Nijhof die het goede voorbeeld geven. Tijd voor een inventarisatie welke BKA 2030 ondertekenaars wel energie neutraal gaan zijn en die zetten we dan ook ruiterlijk in het Baarse zonnetje immers positieve reclame is de grootste driver voor bedrijven.
Wist je trouwens dat er tal van kleine bedrijven al jaren stroom en straks ook financieel neutraal zijn. Wellicht ook die eens in het zonnetje zetten?
Actie gemeente doet een bel rondje bij de ingeschreven bedrijven en komen eens buurten om van elkaar te leren.

En dan nu het geld ,
We hebben net een enorm RES circus gehad met als enig doel het leven van de afdeling vergunningen te versimpelen en de procedure vinkjes van inspraak op te halen … die kost enorm veel tijd, geld en voegt niet 1 kwh toe aan de energie transitie … sterker nog het vertraagt enorm.

Hoe dan wel , er komt een vaste aanvragen ambtenaar die met de aanvrager en de wedhouder de procedures doorneemt en de kansen bespreekt. Deze gesprekverslagen worden maandelijks gemeld in de raad en de voortgang wordt bij gehouden zodat er in een vroegtijdig stadium in gegrepen kan worden of geholpen kan worden.

Subsidies en studie potjes worden op basis van resultaten vergoed, waarbij er nu al gemeld kan worden dat de meetbare acties het meeste geld zullen gaan krijgen.

Meten=Weten:
jaarlijks wordt deze aanpak her wogen en aangepast,

Duurzaam en groener:
Goed als we dan toch lekker bezig zijn is hier mijn programma voor duurzaam en groen, groener groenst …

Kieren jagers, als je goed kijkt is de baarse openbare ruimte steeds luchtiger aan het worden, langzaam maar zeker komt er weer wat ruimte tussen het dicht getegeld dorp.
Dit is een geweldige stap voorwaarts en mag dus best wat versnelt worden. iedere stoep, straat of pleintje waar een tegel gelicht wordt wordt 10% minder terug gelegd zodat de natuur en dus ook het water weer ruimte krijgt om ons te helpen gezonder te leven.

Bomen in Baarn worden vergoed, plant je een tuin vriendelijke boom of struik dan krijg je die vergoed. Wil je een te hoge boom kappen dan mag dat mits je eerst 2 jaar lang tuinvriendelijke bomen terug geplaats hebt.

Bomen planten doe je voor de volgende generatie, dus er worden nu al nieuwe bomen aangeplant op locaties waar we tzt bv hoge / gevaarlijke populieren weg gehaald worden. Deze nieuwe bomen zullen minimaal 5 jaar staan voor de oude bomen weg gehaald mogen worden.
Oude bomen blijven op de plek waar ze stonden in de vorm van bankjes of hekjes of inrij beveiliging zodat ze de flora en fauna weer gaan voeden … immers ook een dode boom geeft leven ..

Welke projecten doen we niet:
Lokale zonnepanel projecten zijn zooo 2010 en worden beter sneller en vakkundiger gedaan door de grote energie boeren. Zo was de offerte van pure-energie en greenchoice 30% goedkoper dan een lokale aanbieding van een zonneproject terwijl de gebruikte spullen exact gelijk waren.
Waar wel behoefte aan is is hulp bij de offerte beoordeling daar kunnen we beter tijd in steken.
Warmte netten en geothermie zijn geweldig leuk en moet je vooral blijven volgen.
Er zijn landelijke professionals mee bezig zodra die goed werkende uitrol projecten kunnen laten zien is het tijd om te kijken of dat wat is voor Baarn. Baarn gaat die helemaal nooit zelf doen. Dus spendeer daar geen tijd en geld in hoe leuk en spannend je het ook vind.
De Baarns kerncentrale gaat er nooit komen dus ook daar hoeven we nu geen tijd in te steken. Bij twijfel kies een plek waar hij moet komen te staan in Baarn dan praten we verder.Welke nieuwe projecten doen we wel:
De baarse regenton moet terug, hij buffert water tijdens heftige regenval en geeft een fijne voorraad voor de tuin. De ton blijft van Baarn en hoort bij het adres en als de klikos

De Een moet weer een meetbare schonere rivier worden waar in gezwommen kan worden. Het experiment met de boorden zwemmen wordt ontraden lijkt mislukt de Eem is hierdoor niet noemers waardig schoner geworden sterker nog het lijk er op dat de helemaal niets is gebeurt … net als het bord pas op slecht wegdek het wegdek nooit verbeteren. Er moet samen met de andere Eem gemeten een plan gemaakt worden om de water kwaliteit van de Eem acceptabel te krijgen als zwem water ter bescherming van de jeugd die er toch wel in zwemt bord of geen bord.

De prachtige bermen doen het geweldig er komen steeds meer mooie bloemen planten en insecten terug. Mogelijk kan voor en na jaar maaien zo gedaan kunnen worden dat vroeg bloeiers op de een berm de kans krijgen en laat bloeiers op de andere berm. BV we maaien we bv noord oost bermen vroeg en en zuid west laat.
Een stad bioloog geeft 2 maal per jaar uitleg over de verschillende bermen en laat zien wat er te beleven valt.