Zo werkt een variable contract

Als je energie contract afloopt verval je automatisch in een variable contract.
De voordelen van zo’n contract is dat je kosteloos over kan stappen of op een later moment kan verlengen.
Het nadeel is dat de kosten voor stroom en gas vaak 30% duurder zijn den bv een jaar contract. Als je niet over wil stappen of verwacht dat de prijzen weer gaan dalen kan je voordeliger een vast contract kiezen .

De prijs van je variable contract wordt meestal* 2 maal per jaar bij gesteld, op 1 januari en op 1 juli.
De instap prijs voor een jaar contract kan veel harder fluctueren, vaak word je aanbod wel actief bij gewerkt op de website van je provider maar laat een nieuwe energie firma niet het achterste van haar tong zien.

En dan de vraag die heel Nederland bezig houd is wanneer gaat de gas prijs weer omlaag en moet je nu wel of niet een jaar contract aan gaan of nog even wachten?

Gas prijzen hebben de neiging om hard te stijgen in de winter en weer te dalen in de zomer, wellicht heb je deze zomer mazzel. Maar het echte advies is, verminder je gas verbruik, neem zonnepanelen en een warmte pomp immers dan ben je lekker duurzaam bezig.

*) er zijn energie bedrijven die maandelijks hun variable tarief bij stellen.