Maak je eigen klimaat dashboard

Het is super leuk en erg nuttig om samen met je gezin een klimaatdashboard te maken .
En dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk.
Hier beschrijf ik hoe iedereen binnen een middag knutselen een leuk en super duidelijk klimaat dashboard kan maken.
Energie:
Als je niet ieder jaar overstapt van energie provider is het helemaal makkelijk. Want als je inlog bij de energie boer krijg je een een overzicht van ja gas en stroom verbruik door de jaren heen. Noteer alle jaar getallen zo ver je kan.
Drinkwater:
Daar naast is drinkwater verbruik een mooie toevoeging, wist je dat jij 130 liter drink water per dag wegspoelt ? Het merendeel komt door douchen en het doortrekken van het toilet. Als je bij Vitens inlog kan je tot 4 jaar terug kijken. Noteer die getallen.
Vervolgens kan je of met een spreadsheet aan de slag gaan of lekker ouderwets met een teken blad en een liniaal. Hier kan je een voorbeeld XLS downloaden en invullen.

Na een beetje stoeien krijg je vervolgens een soort gelijk plaatje:

Dit zijn echte cijfers, als deze meter geen stappen had ondernomen had ze nu 3000 euro per jaar betaald aan energie kosten, nu zit ze netto bijna op 0 euro per jaar na terug gave.

Maar daarmee is het klimaat of milieu dashboard nog niet compleet hoor ik je nu denken. En dat klopt, en daar wordt het dan ook gelijk leuk. Welke klimaat parameters kunnen we toevoegen?
Bomen in je tuin veroorzaken verkoeling en schone lucht hoeveel grote bomen en struiken heb jij in de tuin en hoeveel in de straat, en hoeveel bomen zijn er gesneuveld daar de jaren heen?
Nederland verdroogt, het grondwater pijl blijft maar zakken maar door dat het heftiger regent staan de straten en soms ook je kruipruimten blank. Wat doe jij al om het water van je dak te bufferen ? heb je een regenton of een kleine vijver ? en in welk percentage is je tuin open voor regenwater ( infiltratie ?) Heb je al een grindbed gemaakt op die plek waar de grote plassen als maar blijven staan ?

Kortom een eigen klimaat dashboard maken is niet aleen super leuk maar ook nog eens leerzaam om te doen. Immers metenisweten.

Heb je een leuk aanvulling op het klimaat dashboard laat het dan weten.
Ik zou het super leuk vinden als je je eigen klimaat dashboard deelt met je vrienden ik ben heel benieuwd hoe trots jij bent op je energie klimaat / milieu stappen.

Heb je vragen laat het dan weten

Met grote groet
Adriaan Voeten
metenisweten@adriaanvoeten.nl