Een kijkje in de glazen bol van Adriaan Voeten

Het is ondertussen al weer september 2020 en we hebben sinds de start van meten is weten al best veel veranderingen gezien.
De kost prijs van zonnepanelen is hard gezakt, tegenwoordig koop je een 325Watt paneel voor 0,50 cent per watt. En de nieuwe efficiëntie records staan al op 25% en er worden proeven gedaan met totaal nieuwe stoffen met nog een hogere efficiëntie ( Perovskiet ++30% ) terwijl de nieuwste zonnepanelen al 500 Watt op kunnen wekken door dat de productie technologie veel beter wordt.
Dus daar waar je vroeger ( =10 jaar terug ) “een half voetbal veld” om zelf voorziend te zijn nodig had haalt de techniek ons nu snel in.
Ook worden mensen steeds energie bewuster en groeien de bomen niet langer tot in de hemel. Energie kost echt geld, geld dat je ook voor iets leukers had kunnen gebruiken dan het verwarmen of koelen van je huis.
En ook die bomen blijken ten tijde dat het even allemaal tegen zit door bv corona een plek te worden om tot rust te komen … we fietsen weer en komen meer buiten … we worden ons meer bewust van onze plek in de natuur ipv de baas van de natuur.
Bossen zijn niet langer akkers voor de bio centrale, plastic is niet langer een handig verpakkings materiaal.
Kortom er is iets aan het veranderen in de wereld we worden bewuster, we merken dan je met de zorg over minder nutteloze dingen meer tot rust komt.

Maar wat zegt je glazen bol dan nu Adriaan?
We gaan minder meer verbrassen, we zullen meer bezig gaan met minder gas verbruiken en minder elektra verspillen.
We zullen meer eigen energie gaan opwekken, zonnepanelen zijn het nieuwe dubbelglas … vroeger was dubbel glas enorm duur nu kan je geen enkel glas meer plaatsen.

Warmte netten en diepe gaten blijft de hobby van een paar “verstokte oud denkers” terwijl steeds meer mensen hun eigen energie boontjes zelf gaan doppen ook omdat het leuk is minder afhankelijk te zijn.

Water zal het volgende pijn punt gaan worden, daar waar mijn opa water uit de regen put schepte spuiten de huidige opa’s het schone drinkwater van hun klein kinderen stiekem weg, inderdaad stiekem want de sproeier lekker laten lopen is er niet meer bij maar tegen de avond schemering zie je ze uit hun holletje komen om toch nog even ouderwets met de tuinslang te kunnen spuiten.

Energie op slaan, ja dat is zon dingetje die anders gaat worden dan we nu denken.
De huis koelers hebben het al een beetje geproefd deze zomer. Je kan je huis wel vullen met koude lucht maar als je de muren te warm hebt gestook heb je toch een uitdaging. Er gaan immers enorm veel energie in de stenen zitten. Kortom als je wijs koelt/verwarmt en lucht verstandig ververst blijkt je huis ineens een enorme energie accu te zijn …

Kan je al je zonnestroom opslaan in een thuis accu of buurt accu ?
Nee dat is kostbaar, milieu belastend en niet nuttig, het fijne aan stroom is dat we een prima stroomnet hebben en het dus overal inzetbaar is ook 1 km verder op .
Jou thuis opgewekte stroom komt zelfs in de zomer de straat niet uit want als jij het niet verbruikt is er vast wel een buurman (m/v) die wat aan het koken is.
Een ander manier van je stroom opslaan is omzetten in warmte waardoor je minder aardgas nodig hebt. Je stop het dus letterlijk in de stenen en je huis is dus de energie accu.
Pas als energie niets meer waard wordt zal er gekeken worden naar kleine dag accu’s die je dag energie bewaren voor ’s nachts ( hier over later meer )

Gaan we echt van het gas af ? Nee die gemeenten die nu maximaal inzetten om de leidingen uit de grond te trekken zullen ze er straks weer in mogen doen. Immers er zijn heel veel meer gassen te verzinnen dan alleen aardgas. Dat het gemeenten niet vreemd is de grond werkers bezig te houden zien we dagelijks als de klinkerweg eenmaal weer goed ligt wordt de volgende openbreek vergunning af gegeven …. zo werk te wet van behoud van werk.
En dat waterstof dan … komt dat er wel … Ja maar ook dat zal weer anders gaan dan we nu denken. Waterstof is een handig gas maar het heeft maar 33% van de energie van aardgas dus je hebt veel meer gas nodig om je eitje te bakken … aansteken is misschien niet het beste gebruik.

Maar de grootste verandering is de manier waarop we het normaal gaan vinden om duurzamer te worden … meer stil te staan bij onze eigen positie in de natuur. Als we die stap kunnen maken in de komende 5 jaar is onze toekomst ineens mooier en kleurrijker.