Het energie ramp jaar 2022

In 2022 knalde de energie prijzen door het plafond en was energie besparen een hot Topix … hoe verging het de meters in 2022 en is de besparing te meten en wat zette de meeste zoden aan de dijk ?

In bovenstaande overzicht zie je de som van alle energie per huishouden / bedrijfs ruimte omgerekend naar kwh ( officieel zouden we Kilo Joules ( =60*60*kwh) moeten gebruiken maar dat zegt niemand iets ).
Dus rekenen we met: 1 m3 gas = 10kwh , 1kg hout = 4,5kwh en 1 liter bio ethanol = 6kwh

Zoemen we in op het aardgas verbruik dan zien we dat 7 meters echt aardgas loos zijn (geworden) in 2022 en dat alle meters ver onder het energie plafond blijven.
Op het moment van schijven zijn 4 meters bezig met het aansluiten van een hybride warmte pomp en worden er nog meer zonnepanelen bij geplaatst bij 5 meters.
De twee van gast meters Henk P en Maarten, zitten niet stil beiden hebben een groot vrijstaand huis in het buiten gebied. De meeting van Maarten loopt van 2021-6 tm 2022-6 en neemt zijn zonnepanelen nog niet mee verder werd er in die periode druk verbouwd en ook hij heeft een warmte pomp besteld.

Als we de getallen vergelijken met vorig jaar zien we voor veel meters een enorme afname van het aardgas verbruik:


Stroom opwekking en gebruik:

Als we alleen naar de stroom getallen van de slimme meter kijken zien we voor 2022 het onderstaande plaatje gesorteerd op netto verbruik. Electief zijn de eerst 10 vanaf Hans tm Gertjan stroom leveranciers. Als je erg veel te veel energie terug levert krijg je daar een laag bedrag voor ( ca 3 cent ).
Hans heeft sinds een paar weken een warmte pomp en die van Gertjan komt er ook aan, Marc is druk bezig net optimalisatie van zijn mooie grote geautomatiseerde huis.

Andere bronnen van energie gebruik:
We hebben een paar recreatieve hout stokers, twee pellet stokers en bio ethanol nood verwarming tijdens calamiteiten met de PVT installatie van Jantijmen.
We hebben 4 e-auto die we aftrekken van het huishoudelijk verbruik … dit jaar gaan we wat meer inzoomen of het verstand wordt je oude auto te vervangen voor een e-bike, en een e-auto.

Het stroom verbruik:

In het kort komt het er op neer dat vrijwel iedereen veel stroom heeft bespaart.
De meters die minder stroom hebben bespaart gebruikte fors minder aardgas of hebben een e-auto aan geschaft.


Wie zijn die meters nu eigenlijk, hier een korte bloemlezing:

Alexander Heeft zijn daken vol laten leggen met panelen en heeft gelijk gebruik gemaakt van de kosteloze verwijdering van zijn gasaansluiting. Alleen op erg koude dagen gebruikt hij zijn palletkachel maar dat is meer omdat hij nog zakken brokjes genoeg heeft.
Ook Jeroen is dit jaar gas loos geworden door de installatie van een WTW combiboiler naast zijn lucht lucht warmte pompen. Daarnaast heeft hij zijn dak verder vol laten leggen met zonnepanelen.
Hans heeft een groot solar dak gemaakt op zijn garage en heeft sinds een paar weken een warmte pomp.
Henk P is nog meer aan het opletten op zijn verbruik, compartimenteert meer en heeft nog een paar zonnepanelen toegevoegd.
Marc heeft een modern goed geïsoleerd huis met veel panelen en een lucht water warmtepomp, hij is bezig met optimaliseren van zijn toch al mooie verbruik middels zijn eigen meetsystem ( later meer )
Frits is verhuist naar een levensloop woning, door het grote raam op het zuiden is het snel warm, de rolluiken helpen ook om de warmte vast te houden. zijn laatste 350M3 gas moet er nog aan geloven dit jaar.
Marijke heeft een groot huis met een hoge woonkamer en is druk bezig de laatste koude plekken aan te pakken. er komt bv een mooie gordijn voor de koude voordeur.
De e-auto is de grote verbruiker en staat dagelijks aan de lader.
Thon: Heeft zijn oude panelen laten vervangen voor nieuwe en wekt veel meer op ook is de warmtepomp besteld zodat hij in 2023 vrijwel gasloos is.
Wim: Heeft een groot huis van de toekomst, heeft een warmtepomp (grond) , zonnepanelen, hergebruikt zijn eigen drinkwater en voed zijn deel e-auto.
Lianne: Heeft een super geïsoleerd huis en is nog beter aan het opletten wat er bespaard kan worden zonder dat het leef confort omlaag gaat.
Leo: heeft dit jaar erg veel winst behaald met het compartimenteren van de warmte ruimten maar houd de CO2 meter ook goed in de gaten. Ze olie gevulde radiator help mee de eigen gemaakte stroom in warmte om te zetten.
Jantijmen: Gaat 350 dagen per jaar geweldig goed met hun PVT systeem helaas begaf een van de warmte pompen het waardoor er tijdens de koude dagen een camping kacheltje nodig was. Er komen dit jaar nog meer panelen bij en er wordt gedacht een een lucht lucht verwarming als backup ?
Frank: Heeft dit jaar voor het eest gebruik kunnen maken van hun panelen die bevalen prima en ook daar komen er meer bij. Ook is er een split unit lucht warmte pomp geplaatst op de slaap kamers die het deze winter lekker warm hielden.
Gertjan: Heeft veel plezier van de zelf aan gebrachte isolatie en is nu een hybride warmte pomp aan het regelen.
Carla: Heeft de kachel zacht gezet en kleed zich warm aan, de panelen doen het prima en ze let scherp op waar er winst te behalen is.
Rico: Gaat verhuizen naar een groot huis met zonneboiler, en een lucht lucht warmte pomp. Ze willen veel zonnepanelen plaatsen om de maandlasten leuk te houden.
Marquette: compartimenten, isoleren en gaat bewust met energie omgaan. Dat zet echt zoden aan de dijk zonder dat het heel veel geld kost. In 2023 willen ze panelen plaatsen om nog meer te besparen.
Jan H: op de vraag hoe hij zo’n grote stap gemaakt had kreeg ik dit rijtje terug:
Het is een combi van factoren:
– nieuwe cv ketel (zonder boiler)
– geavanceerde thermostaat
– lokaler verwarmen
– lagere temp in verblijfsruimtes
– vaatwasser via timer bedienen, zodat deze tijdens opwarmen ‘s ochtends z’n warmte afgeeft
– warmer voorjaar
– meer energie bewust zijn huisgenoten door verhalen omgeving en media
– werkplekken via infrarood verwarmen
– meten en daardoor weten hoe zo efficiënt mogelijk af te regelen
Nico: Heeft meer panelen geplaats en is bezig met een horizontaal warmte net om te kunnen koelen en verwarmen. Hij heeft dit jaar veel minder pallets gebruikt.
Joost: Heeft een e-bus gekocht en is daar heel erg blij mee, hij rijd geweldig en maakt zijn eigen gemaakt stroom netjes op. Mogelijk komt er een warmt pomp maar voor nu doen de e-kacheltjes het nog prima.
Madeleine: Is zuinig op alles ze is zeg maar gerust duurzaam. De kachel staat laag, er komt dit jaar een spekkachel er word gekeken of er meer panelen bij kunnen en ze is aan het uitzoeken hoe je je eigen panelen kan gebruiken buiten het stroom net om.
Adriaan: Dit jaar zijn we vrijwel gas loos alleen tijdens de hele koude dagen slaat de oude CV nog aan om niet te bevriezen en om te helpen als de warmtepomp zijn ijs afzetting moet ontdooien. Er zijn 5 panelen bij geplaats dus zouden we dit jaar echt nul op de meter moet zijn …
Maarten: Heeft nog geen slimme meter dus zijn vergelijking jaar loopt van 6-2021/22 Hij zit midden in de verbouwing van zijn ruime kantoor/ gasten verblijven, Het huis is als goed geïsoleerd. Er zijn dit jaar zonnepanelen geplaatst en er komt een hybride warmtepomp 2023 wordt het jaar van de grote besparing.

Herfte ( Landgoed Voeten) : Het is maar goed dat we kampvuurtjes niet me rekenen anders zou het er niet goed uit gezien hebben … al hoewel. We stoken alleen ons eigen snoeihout uit ons eigenbos plus wat sloophout. Qua stroom deden we het weer beter door het 3de paneel en growatt omvormer . Gas gebruiken we niet en we verwarmen binnen alles op elektra.Leuke vragen:
Was het nu warmer of kouder ten opzichte van 2021?
Het gaat ons dus om het energie verbruik en dus kijken we naar “graad dagen
2021 hadden we 2819,96 in de bilt
2022 hadden we 2512,40 in de bilt
Dus we hoefde dus 11% minder te stoken.
https://www.mindergas.nl/degree_days_calculation

En wat nu als het salderen stopt:
Zoals het er nu uit ziet komt er ipv van salderen een minimale vergoeding voor opgewekte energie we rekenen even op 44cent voor afnamen en 11 cent voor leveren: