Spannende momenten op het stroom net

2 September rond 15:03 ging het grondig mis op ons stroom net. Bij het schakelen synchroniseerde twee leidingen niet goed waardoor er een enorme stroom ging lopen door de hoogspanningen kabels (110KV +-10%). Hierdoor werden de kabels warm en zette uit met als logisch gevolg dat ze rokend van de verdampende fijnstof en andere aanslag slapper en slapper gingen hangen.
Ondertussen leek de overspanningen beveiliging die de situatie onder controle had moeten houden wel een laag hangende ster. Zo zal het mogelijk gegaan zijn, maar het echte onderzoek zal nog volgen.

Als we dan toch aan het fantaseren zijn zouden we ook het boek van Edward Snowden er eens bij kunnen pakken. Hij verteld al vele jaren geleden dat belangrijke infrastructuur kwetsbaar is voor de oorlog die al tientallen jaren woed op het internet .

Onlangs moesten we lachen toen soldaten tracktoren probeerde te stelen en de fabrikant ze na een belletje van de eigenaar op grote afstand uitzetten.

In ons duister scenario zetten we het stroom net niet uit maar laten de spanning on gecontroleerd oplopen waardoor ook het laagspanningsnet oploopt en uit eindelijk alle aangesloten apparatuur stuk gaat of zelfs zo warm wordt dat het vlamvat.

Gelukkig is deze duister fantasie niet zo makkelijk doordat we een heel goed netwerk hebben met tal van extra beveiligingen …

Maar dat het goed fout ging wat tot ver in Nederland te meten op de omvormers van onze zonnepanel. Om verstandig terug te kunnen leveren aan het net hebben we een zelfde soort metingen en synchronisatie nodig als hier boven beschreven. Onze omvormers stopte dan ook met leveren toen de netspanning boven de 250 volt kwam.
Nu hoor ik je denken 250 maar het is toch 220Volt … nope al jaren is de netspanning officieel 230volt +/_ 10% ( daar heb je hem weer ) 230+10%=250volt.
Je oude spullenboel was bedoelt voor 220+10%=242V, nu zal je oude peertje of stroomstrijkijzer niet gelijk ontploffen maar warmer dan bedoelt wordt hij wel en dat samen met ouderdom is nooit een goed plan.

Spanning versus levering op 2-sept 2022 (dronten)

Vanuit heel Nederland stuurde de meters van onze meetgroep plaatjes van hun opwekking. En vrijwel overal zien we een groter of kleiner dipje rond 15:00, iets wat alleen tijdens een zonsverduistering of een synchronisatie / piek spanning verwacht te zien?

Tip om je apparatuur te beschermen en ook gelijk veel te besparen is en blijft:
Als je apparaten niet gebruikt trek dan de stekker er uit of zet de schakelaar om van je stekker blok.
Deze onvrijwillige test toont wel aan dat de op de Nederlandse markt goed gekeurde omvormets erg vellig zijn.

meer verdieping:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Netspanning#Europa:_naar_230_volt