De nieuwe energie getallen voor Baarn 1-2023

Voor de energie nerds is haast zo leuk als de eerste zwaluw, we kijken reikhalzend uit naar de eerste energie getallen voor Baarn. Ze worden ergens in februari gedeeld door Stedin in de form van open data. Daarna mogen we er zelf mee aan de slag.

De vraag die iedereen bezighoud, hoeveel minder energie gebruikten we en … hoe doet mijn staart het ?

Als we naar de afspraak in Parijs kijken zouden we in 2050 energie neutraal moeten zijn. Dat betekend dat we ieder jaar een stapje minder gas moeten verbruiken en wat meer stroom moeten op wekken zodat we tzt klimaat neutraal zijn. Om het simpel uit te legen hoeveel dagen zouden we in 2023 met ons stroom en gas quota uit kunnen komen. In het onderstaande plaatje kan je zien dat we voor stroom voor het eerst dagen overhouden en voor GAS we ook afstevenen op een vol jaar … we doen het dus super goed in Baarn ! We hebben de trant doorbroken en zijn echt fanatiek aan het opwekken en besparen geslagen.

En als we naar de jaar cijfers voor Baarn kijk ziet het er echt erg goed uit:

We wekken al meer dan 20% van ons verbruik op onze eigen daken. Naast dat er steeds meer daken met panelen komen zie je nu ook meer daken waar meer panelen bij geplaatste worden. We zien steeds meer warmte pompen en ’s avonds zijn vrijwel overal de gordijnen weer dicht. Kortom we verduurzamen in een rap tempo en dat is meetbaar.

Maar hoe doet jou straat het ?
Hier kan je zelf zoeken hoe je straat het doet, ik heb straten met een gemiddelde opwekking tot het baarns gemiddelde van 20% een licht of donker groen kleurtje gegeven om aan te geven dat ze bijdragen aan het gemiddelde van 20%. Van 20-10% oranje omdat ze licht drukken op het gemiddelde en 10-0% rood is als indicatie dat daar nog veel winst te behalen is voor de bewoners / huiseigenaren.