10 achterhaalde ideeen over de warmte pomp

Wij zijn zelf overgestapt maar een (hybride) warmte pomp en krijg daar een boel vragen over. Ik geef hier de meest voor komende antwoorden vanuit onze eigen bevinding.

Oude radiatoren:
Ja een moderne warmte pomp kan prima overweg met oude radiatoren. Je oud huis is vaak zwaar over-gedimensioneerd met radiatoren omdat ze berekend zijn voor enkelglas en slechte isolatie. Die heb je vast al een aangepakt.
Vloerverwarming:
Nee je hebt geen vloer verwarming nodig voor een moderne warmte pomp in een redelijk geïsoleerd huis.
Herrie:
Een warmte pomp maakt tussen de 30-50dB herrie net als je oude CV. Plaats de buiten unit zodat je er geen last van hebt. En pas op dat de buitenunit een lage brom maakt dus niet aan je leeft ruimte hangen.
Duur in aanschaf:
Nee de moderne hybride warmte pompen zijn dankzij de subsidie nauwelijks duurder dan de installatie van een HR++ CV. Die van ons koste 2500 euro incl installatie ( prijs 2021). Update 11-2022 kost de zelfde warmte pomp 3500 euro incl subsidie.
De wacht tijd voor lucht/water warmte is soms wel meer dan 12 maanden!
Duur in gebruik:
Nee een hybride warmte pomp berekend zelf wat het goedkoopste is op gas of met stroom verwarmen. Vorig jaar hebben we geen aardgas meer gebruikt door dat ons zelf opgewekte stroom veel voordeliger is dan aardgas. Ook tijdens de paar vorstdagen bleef het lekker warm in huis .
Groot: Nee de binnen unite van onze warmtepomp is 1/3 dan de CV en de buiten unit is een bekende airco unit. Uiteraard zijn er voor grotere vermogens grotere units nodig.
Zonnepanelen:
Je hebt geen zonnepanelen nodig maar als je ze wel hebt ben je spekkoper, dan zet je namelijk een groot deel van je eigen energie buiten de meter om in super schone warmte.
Koudemiddel is slecht voor het milieu:
Nee tegenwoordig gebruiken we minimaal R32.
Ik heb een heel oude CV:
Kijk dan is het helemaal geweldig om te starten met een hybride warmte pomp zodat het oude CV veel minder werk heeft. Of zoals bij ons zelf helemaal uit staat omdat de (hybride) warmte pomp zo ingesteld staat dat hij het helemaal zelf moet doen.
Ik wil ook koelen:
Overweeg dan een Lucht Lucht warmte pomp die werkt eigenlijk het zelfde alleen gebruiken ze de radiator niet maar verwarmt/koelt de lucht.
Extreem koude winter:
Stel er komen een paar extreem koude dagen in de nederlandse winter, dan kan je altijd nog een ouderwets elextrisch kacheltje in de woon kamer zetten.
Kracht stroom:
Nee niet nodig. Mijn hybride warmte pomp heeft een piek vermogen van 1500watt en kan dus gewoon op een rustige groep. En 1 fase huis is af gezekerd met een trage stop van van 35A.
De totale piek van je huis moet niet meer dan 230*35= 8050 watt zijn. Waarbij de stop doorbrand bij een belasting van 1/2 uur 150% (= 12000watt ) dus je moet het wel heel bont maken wil die er uit vliegen.

Tip kijk gelijk even naar 10 achterhaalde ideeen over zonnepanelen