Huis ACCU, Smart grid, V2G en V2L

Het is een hip onderwerp de thuis accu, in België krijg je force subsidie mede doordat het netwerk daar op veel plekken niet bijster “groot” is.
In Nederland hebben we een redelijk goed onderhouden netwerk en in de meeste steden en dorpen heb je dus geen accu nodig.

Vaak is er een droom om alle zomer stroom op te slaan en die in de winter te gebruiken … laat ik daar dan gelijk duidelijk over zijn dat kan niet voor een redelijke prijs ( >> 100.000 Euro). Het is verder ook helemaal niet nodig aangezien er een chronisch tekort is aan duurzame energie, zelfs op het moment dat alle kranten aangeven dat we 100% op duurzame stroom draaide is dat toch nog maar 14% ( 2022) van alle energie die we die dag gebruikten.

Maar wat wel gaat gebeuren is het gebruik van grote accus van bv je e-auto. Een beetje e auto heeft een accu van 50kwh en kan daar 50 * 5= 250km mee rijden … stel je weet zeker dan je niet meer dan 100km wil gaan rijden dan kan je instellen dat bv de helft van je accu gebruikt mag worden voor een smart grid.
Je ontlaad dan zodra er een energie vraag is en laad op als de prijs gunstig is (bv eigen opwekking )

Het voordeel:
Je auto verdient (of bespaart) geld in de grootteorde van wat dubbeltjes per kwh.
Dus zeg dat je iedere dag je auto bijlaad laad met 5kwh eigen zonnestroom en iedere nacht 5kwh gebruikt verdien/bespaar je met de huidige stroom prijzen 5*0,60= 3 euro > 1000 euro per jaar.

Het nadeel:
Laden en ontladen kan iet oneindig en door grote stromen slijt je accu.
Door salderen kloppen de sommetjes meestal niet, en is het investeren in meer zonnepanelen veel nuttiger.

Netstabiliteit:
Op dit moment worden er al grote netwerk accu’s aan gesloten om het net te stabiliseren, deze accu huisjes mogen veel zwaardere accu’s gebruiken die minder milieu belastend zijn. Denk aan zout accu’s (Natrium-Ion), oude PPTers zullen nu vast glimlachen immers vroeger had iedere centrale haar eigen accu hokje met accu bakken.

Tip:
Wil je zelf een experimenteren met een accu, bv je eigen auto accu ?
Koop dan een omvormer ( 50 euro) bv: https://www.lidl.nl/p/ultimate-speed-stroomomvormer-300-w/p100345881
Koop er ook gelijk een acculader (30 euro ) bij !
Bv: https://www.lidl.nl/p/ultimate-speed-acculader-voor-motorvoertuigen/p100343168

En sluit de tv aan op je auto met een verlengsnoer.
Als je dit erg leuk vind kan je altijd nog een grote accu aanschaffen ( 50-200 Euro ) voor in je schuurtje.