Too little too late

Het is vast opgevallen dat ik dit nieuwe Baarnse gemeente raadverkiezing jaar veel op trek met alle partijen die zich ook maar een beetje inzetten voor een beter milieu & klimaat.
De energie wandeling

We kommen met concrete en zelfs voor gekauwde voorbeelden die we gratis weg geven om de drempel om het “te moeilijk” , “te ingewikkeld” en “geen tijd” weg te nemen.

Voorbeeld meten=weten:
Zonder accurate meet gegevens ren je als een kip zonder kop rond. Maak dus en klimaat dashboard en ja daar zullen best harde feiten op komen te staan als bv het resultaat van onze wens ooit energie neutraal te worden. Ondanks alle geweldige inzet van onze energie vrijwilligers komen we niet in de buurt van ons doel 2030 of 2050 energie neutraal te worden. Met de huidige koers halen we 2100 niet eens.
Maar energie is maar 1 van de vele parameters die bijdrage aan ons eigen leef klimaat. Vuilnis, Water, Infiltratie, Openbaar groen en nog veel meer bepalen de leefbaarheid van ons steeds warmer wordende stadje.
Hoe maak je een klimaat dashboard voor Baarn?

De Roadmap of zeg maar route kaart: Zo veel mogelijk energie neutraal in 2030
het blijkt dat er qua energie helemaal nog geen route kaart gemaakt is en dat de huidige programma manager energie die nog snel even in elkaar moet zetten na het overnemen van het oude programma duurzaamheid ?
In Q3 -2022 zou de route kaart gepresenteerd worden met daar in het programma duurzaamheid voor Baarn en de benodigde stappen / projecten en planning.

Nul meeting:
In 2018 is er een dure maar nuttige nul meting gemaakt door CE Delft : https://www.bka2030.nl/wp-content/uploads/2019/03/20180925_45995_CVS_bijlage_Nulmeting_energiegebruik_en_CO2-uitstoot_in_de_gemeente_Baarn.pdf
Er staat letterlijk in de tweede alinea:
“Het doel van deze rapportage is tweeledig. Enerzijds geeft het inzicht in de huidige situatie van de CO2-uitstoot in Baarn en dient het als nulmeting. Anderzijds is het de basis voor de routekaart die opgesteld gaat worden”

Voorbeeld straal lantarens:
Onze straat lantarens zijn nog uit gerust met antieke lampen en verstoken meer dat 2hectaren zonnepanelen kunnen op wekken. Het eerst PVA om LED lampen in te draaien stamt 2010. Het nieuwe plan zou in Q3 2022 gepresenteerd worden.
Meer kosten energie >> 300.000 euro per jaar

Voorbeeld Russisch GAS:
In onze Baarnsche inkoop voorwaarden stond dat we duurzaam en circulair in zouden in kopen. Hoe kunnen we dan aan in veler opzichte Russisch vies gas hebben in gekocht. Terwijl vele gemeenten om ons heen ( Soest, Utrecht) wel normale contracten af sluiten? Waarom “overkomt” ons dit?
Nog even over de aan koop voorwaarde, in maart 2022 is er even snel een alinea bij getypt dat we niet duurzaam of circulair hoeven in te kopen als de gemeenteraad tegen stemt ?!? ( Help wij hebben een Gazprom contract )

Voorbeeld Energie label:
Eind 2021 lieten we al zien dat het een energie label een wassenneus is en alleen bij gesteld wordt tijdens een verkoop. Het label geeft helemaal niet weer hoeveel we in bv: corona tijd hebben verduurzaamd. Toch wordt het te pas en te onpas gebruikt om urgentie wijken aan te wijzen. Terwijl de echte gas en Electra getallen toch echt wat anders vertellen. Maar als je niets meet weet je ook niets.

Voorbeeld Energie crisis winter 2022/23:
Ook in Baarn zitten gezinnen in de kou, we zouden daar wat aan kunnen doen door per huis voor 5000 euro blijvende rentevrije oplossingen aan te dragen om in ieder geval 1 ruimte duurzaam warm te houden. Na deze winter kunnen we weer verder kijken.

Denk aan:

4 zonnepanelen
een warmte pomp ( mag ook lucht lucht ) ,
dubbelglas idd behalve het gemeente huis zijn er tal van woningen met enkelglas ,
dikke gordijnen ( Vraag Tino even voor een mooie prijs daar komen onze dikke gordijnen ook vandaan 🙂 ).

10-2022: Aanvulling van de meters:
De vraag is: hoe verwarm jij je oma als ze de CV niet hoog durft te doen ?

Ga lekker op een elektrische deken zitten in de woonkamer met een mooie plate over je knieën ze zijn er va 19 euro als je heel hip wil doen meen je een mooie verwarmde omslag deken met een powerbank zie bv: https://www.blokker.nl/medisana-hb674-elektrische-bovendeken-%E2%80%93-omslagdeken—162-x-62-cm-%E2%80%93-grijs/3408897.html
of een echte SOOF: https://nl.stoov.com/collections/big-hug-draadloze-infrarood-warmtedekens?
Natuurlijk kan je een thuis werk plek ook verwarmen met een IR lamp als je een paneel nog te duur vind. bv: deze kleur loze IR lamp https://www.lampdirect.nl/philips-br125-ir-250w-e27-230-250v-helder-8711500575234?Al deze tips, voorbeelden en uitgewerkte ideeën zijn gedeeld met de mensen die het verschil kunnen maken in de Baarns politiek. Ik zal de komende tijd de zinnige voortgang blijven meten … immers meten is weten.

Nee, we zijn er druk mee bezig is geen zinnige voortgang.

Meer verdieping:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meestribbelen

Met grote groet
Adriaan Voeten