Het koude weer regime

Een paar weken geleden hadden we nog het hitte regime, waarbij we vooral nachts en aan de schaduwkant ventileerde en vooral de dikke stenen muren niet heel heet wilde laten worden met warme buiten lucht. En dan zijn we nu weer aan beland bij exact het omgekeerde weer … hoe kunnen we van de zomer leren?

Zodra het buiten aan de zon kant lekker warm is voel je dat gelijk, als je aan die kant een raapje open zet voor de ventilatie oogst je veel meer warme lucht dan aan de schaduw kant.

Probeer de lucht in je huis tot stilstand te krijgen door alle deuren dicht te houden zelfs de deuren van onverwarmde ruimten. Zie: Het mysterie van de koude hal

Ventileer kort en heftig je wil immer niet de dikke stenenmuren heel koud laten worden. Je slaap kamer ruikt al weer fris na een uurtje ventileren en het maakt niet veel uit of je dat nu direct na het opstaan ventileert of in de middag. Dus kies dan de tijd dat de zon op je slaapkamer raam staat voor de maximale energie winst.

Sluit de gordijnen op tijd en laat in de ochtend de gordijnen aan de schaduwkant wat langer gesloten. En oogst de eerst ochtend zon aan de zon kant door die gordijnen juist snel te openen.

Wie heeft er nog slimme toevoegingen ?